Moeflon mag niet van de Veluwe verdwijnen

Foto: CDA Nunspeet

Het CDA Nunspeet gaat zich weer inzetten voor de moeflon. Eén van de Veluwse Big Five. Het is ook de enige van de Big Five die geldt als exoot. Voor de Moeflon geldt niet het gebruikelijke faunabeheer. Het edelhert, damhert, ree en wilde zwijn zijn van oorsprong Hollands. Mocht er geconstateerd worden dat de populatie te groot wordt, treedt faunabeheer in werking.

Grote samenwerking

CDA Nunspeet wil dat grondeigenaren, het college, faunabeheerders en –controleurs gaan samenwerken en zorgen voor:

  • Binnen de gemeente Nunspeet zijn geen nulstandgebieden voor moeflons meer.
  • De populatie moeflons wordt professioneel gemonitord en jaarlijks geteld.
  • De populatiegrootte zal zodanig worden vastgesteld dat er sprake is van een levensvatbare omvang.
  • Op grond van de uitkomsten van de telling wordt het faunabeheerplan moeflons geactualiseerd en vervolgens wordt de moeflonpopulatie professioneel beheerd.
  • Tot dat er een nieuw faunabeheerplan moeflons is worden er binnen de gemeentegrenzen van Nunspeet geen moeflons afgeschoten. Uit de gesprekken met de diverse functionarissen die hier mee te maken hebben is het bovenstaande positief ontvangen.

Leefgebied

In Nunspeet is het leefgebied van de moeflon beperkt en dat gebied bevindt zich voornamelijk op de Noorderheide ten zuiden van Vierhouten. De Elspeterbosweg van Vierhouten naar Elspeet is hier de westelijke grens en als het dier daar oversteekt loopt het dier direct gevaar. Want dan komt de moeflon in een zogenaamd nulstandgebied en dat betekent volgens het bestaande faunabeheerplan verjagen al dan niet ondersteund door het geweer.

Vrije wildbaan

Verjagen helpt nauwelijks of niet en dan blijft slechts het afschieten over. De populatie moeflons in Nunspeet is daarbij de enige populatie in Nederland die in een vrije wildbaan leeft. Er staat geen hekwerk omheen zoals bijvoorbeeld om de Hoge Veluwe. En dan krijgt het oversteken van bijvoorbeeld de Elspeterbosweg voor het dier wel een heel nare bijsmaak, want lezen kunnen helaas de moeflons ook niet!

Hoeveelheid geschat

De moeflons worden niet jaarlijks geteld en de schattingen hoeveel er nu echt leven en hoe gezond de populatie is lopen ver uiteen. Uit de gehouden gesprekken met de fauna- en terreinbeheerders mag je concluderen dat het aantal tussen de dertig en veertig dieren bedraagt en dat is te laag voor een gezonde leefbare populatie. Voeg daar ook nog eens bij het risico van afschot bij overschrijding van de ‘papieren’ grens en dan kan de populatie heel snel gedecimeerd worden en sterft ze uit.

Ingrijpen noodzakelijk

Als het uitsterven een natuurlijke oorzaak heeft, bijvoorbeeld een schapenziekte, is dat nog te begrijpen en te accepteren. Maar onnatuurlijke beïnvloeding zoals beperking leefgebied en afschot zijn dat zeker niet en daar moet dus verandering in komen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen