Dion van Werven pakt eerste overwinning in KZ!

Foto: ©Bas Kaligis/RaceXpert

Het was een kwestie van tijd dat Dion van Werven zijn eerste overwinning in de prestigieuze KZ2-klasse zou pakken. Zondag in Wackersdorf was het zover.

Eerste overwinning in prestigieuze klasse

De vijftienjarige debutant uit Hulshorst pakte er tijdens de derde ronde van het DKM-kampioenschap op spectaculaire wijze de dagzege. “Ja, dit is wel gaaf”, zei een opgetogen Dion. “Ik had het wel zien aankomen dat ik dit seizoen nog een keer een wedstrijd ging winnen. Ik heb al een paar keer op het podium gestaan en tijdens de vorige ronde van het DKM werd ik tweede. Maar het daadwerkelijk doen, is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”  Dat bleek. De finale op net Duitse circuit was een spektakelstuk waarin Dion ronde na ronde in de clinch lag met de uiteindelijke nummer twee. Ze raakten elkaar dusdanig dat de rook tot twee keer toe van de bakken van de zijkant van de kart kwam. En dat allemaal na die ene do or die-actie van Dion die hij inzette op twintig meter van de leider in de race.

Spectaculair

Dion: “Ik maakte een actie, maar kwam van veel te ver en schoot eigenlijk door. We gingen naast elkaar het rechte stuk op, ik kruiste daarna terug en we kwamen tegen elkaar aan. Zeven rondes voor het eind was ik hem dan toch voorbij. In de drie rondjes erna verdedigde ik mijn plek en daarna kon ik wegrijden. Ik kwam met een marge van zes tienden voorsprong over de finish.” Na afloop moest hij even bijkomen, bekende hij. “Er is veel gebeurd. Ik kwam uit de paddock lopen en er kwamen veel mensen om me heen staan omdat ze het zo’n gave race vonden. Dat was best wel inspirerend en leuk. Het was echt niet normaal. Er was veel emotie.”

Debuutjaar

En de mooiste emotie was voor Dion, want hij mocht tenslotte plaatsnemen op de bovenste trede van het podium. Verbazen deed zijn overwinning niet, maar eigenlijk was het dat wél, verbazingwekkend. Dion is namelijk dit jaar gedebuteerd in deze zeer competitieve klasse met tientallen internationale toprijders. Na de Rotax Max Senioren ging hij dit seizoen dus een flinke stap hogerop. Maar zoals het in zijn nog relatief prille kartcarrière gaat (hij begon pas op zijn dertiende met wedstrijden rijden) rijdt Dion in elke klasse al in zijn eerste jaar stoïcijns naar de overwinning.  Dat het in Wackersdorf weleens een mooi weekeinde kon worden diende zich woensdag al aan tijdens de eerste trainingssessies. Dion: “Het was voor mij de eerste keer op die baan met een KZ, maar ik kon meteen met de besten mee. Ik was zelfs de snelste op de baan. Toen dacht ik: dit kan hem wel worden. De afstelling was al aardig goed.”

Trainingen

Ook in de trainingen daarna was de snelheid top. Totdat een akkefietje in de natte kwalificatie op zaterdag plots voor een extra uitdaging zorgde in de races. “Ik reed de kwalificatie eigenlijk met een soort droogweersetup. Gelukkig werkte dat. Ik ging superhard en reed in mijn snelle ronde richting de poleposition. En toen reed ik me vast op een ander waardoor ik half spinde en werd ik overall elfde. Dat was wel even taai, zekers als je weet dat ik in natte omstandigheden supersnel ben.” In de droge eerste kwalificatieheat moest hij daarna dus als zevende starten. Na een matige start, die hem naar de vijftiende plek had teruggeworpen, reed hij naar de zesde plek. In de tweede kwalificatieheat had zijn team CRG Holland op mijn verzoek een andere afstelling gemaakt. Zo was hij anderhalf tot twee tienden van een seconde sneller dan de rest en slaagde hij erin van acht naar drie te rijden, vlak achter de nummers één en twee.

Mooi resultaat

Daardoor werd hij vierde overall voor de Superheat. “We hadden dus enigszins de schade hersteld. In de Superheat reden we in twee groepen en ik mocht als tweede starten in mijn groep. Bij de start pakte ik de nummer één en reed meteen van hem weg. Op de finish was ik twee seconden los. Toen wist ik dat het goed zou moeten komen.” Dat klopte inderdaad, al kon Dion toen nog niet bevroeden wat voor heftige strijd het zou worden toen hij zijn kart op de vierde plek op de startgrid parkeerde. “Mooi dat het toch gelukt is”, zei hij met een glimlach. De Gelderlander keek met veel zelfvertrouwen uit naar zijn volgende race. Dat is een wedstrijd uit het Italiaans kampioenschap. Die werd gehouden op het circuit van Val Vibrata. De races daar zijn voor Dion een soort trainingswedstrijd aangezien hij voor het EK later dit seizoen op dezelfde baan moet racen. “Dat doet iedereen, dus deze wedstrijd is van Europees niveau. Het wordt een hele pittige, maar het komt wel goed!”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen