Informatieavond AIC over VAR-DBA bouwbranche

AIC organiseert op 22 en 23 maart een informatieavond waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over het einde van de VAR-verklaring en intreding van de Deregulering beoordeling arbeidsrelaties.

Waarom geen VAR meer?

Het probleem met de huidige regeling is dat de VAR – in de ogen van het kabinet – zorgt voor schijnzekerheid. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om een VAR te krijgen, zoals voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers werken (bij de VAR-wuo). Je kunt hier dus pas in de loop van het jaar aan voldoen, terwijl je wel flinke naheffingen kunt verwachten als je hier toch niet aan voldoet. Bovendien wordt je VAR dan ingetrokken.

Modelovereenkomst

Het was een jaarlijkse routineklus voor veel zzp’ers, de aanvraag van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Een schatting maken van het aantal opdrachtgevers, de te maken uren en de inkomsten per jaar, om te bewijzen dat je echt zelfstandig en niet in vaste dienst bent. Dat klusje hoeft niet meer. Vanaf 1 mei vervangen modelovereenkomsten de VAR. De Belastingdienst zegt dat deze modelcontracten beter te controleren zijn. Ook kan de opdrachtgever achteraf makkelijker aansprakelijk worden gesteld voor het inzetten van goedkope ‘schijnzelfstandigen’ in verkapte loondienst. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en opdrachtgevers maken in het modelcontract onderling afspraken over de aard van de samenwerking: wordt het werk gedaan in loondienst of is de opdrachtnemer zzp’er? Ze kunnen daarvoor modelovereenkomsten van de site van de Belastingdienst gebruiken. Hier zijn veel vragen over. Op 22 maart en 23 maart gaat AIC Harderwijk op uw vragen een passend antwoord bieden.

Informatieavond

AIC organiseert op dinsdag 22 maart en woensdag 23 maart twee informatieavonden. Op dinsdag is het de beurt aan de opdrachtgevers en op woensdag zijn de opdrachtnemers aan de beurt. Nicole Arendsen, advocate bij Holla Advocaten, Bernard Polman, accountant bij Schuiteman Accountants en Maarten van Panhuis, directeur van Time-Flex, flexibele arbeidsspecialisten zullen deze avonden bespreken wat de verandering in de wetgeving voor ondernemers in de bouwbranche zal in houden.

Experts

Accountant Bernard Polman van Schuiteman Accountants: “Per 1 mei zal de VAR (verklaring arbeidsrelatie) worden vervangen voor de Wet DBA. Middels de Wet DBA wordt de opdrachtgever feitelijk verantwoordelijk gemaakt in de strijd van de wetgever tegen de zogenaamde schijnzelfstandigheid. De opdrachtgever en opdrachtnemer zullen met elkaar een overeenkomst moeten aangaan op basis van een modelovereenkomst. Aan de hand van de modelovereenkomst zullen onderlinge afspraken en werkwijzen wellicht aangepast moeten worden. Echter, wordt de soep werkelijk zo heet gegeten als zij wordt opgediend?”

Nicole Arendsen van Holla Advocaten: “De wetswijziging zou meer duidelijkheid moeten geven, maar op dit moment zijn er juist veel vragen.”

Op de informatieavond bent u vanaf 19.15 uur bent u van harte welkom in de vernieuwde showroom van AIC. Om 19.30 uur zal de avond starten met de eerste spreker. Inschrijven kan via het volgende mailadres: [email protected] Voor meer informatie kunt u ook op de website van AIC kijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen