Gemeente Nunspeet haalt camera’s uit leefgebied das Elspeet weg

Stockfoto
Stockfoto
Foto: Pixabay

Op 2 september 2021 verbood de Raad van State gemeente Nunspeet om te beginnen met de aanleg van een bedrijvenstrip in Elspeet.

Leefgebied van de das

Die aanleg hangt af van het antwoord op de vraag of de bedrijvenstrip het leefgebied van een nabije dassenburcht verkleint. Om dat te onderzoeken zetten gemeente Nunspeet en tegenstanders van de bedrijvenstrip beiden wild-camera’s in. Die camera’s registreren de aanwezigheid van dassen. Tot de tegenstanders van de bedrijvenstrip behoren, onder meer, de stichtingen Valouwe Natuur en Das & Boom.

Camera’s verdwenen

Op 18 september stelde een vertegenwoordiger van Valouwe Natuur vast dat twee van hun camera’s verwijderd waren. Op zijn navraag gaf gemeente Nunspeet per brief toe dat zij verantwoordelijk waren voor de inbeslagname van één camera en dat Valouwe Natuur die camera terug kon krijgen. Ook werd de stichting verdere toegang tot het gebied verboden. Een aantal dagen later plaatste de gemeente het bekende blauwe ‘artikel 461’-bordje. De andere camera had de gemeente wel zien hangen maar niet willen verwijderen omdat die voorzien was van een hangslot. De gemeente geeft in een reactie van het college aan geen idee te hebben wie die camera met hangslot ontvreemd heeft.

Data-recovery laat ander verhaal zien

Op 23 september haalde Valouwe Natuur de haar toegezegde camera op bij de gemeente. Bij thuiskomst analyseerde de stichting deze camera en deed twee ontdekkingen. Om te beginnen bleek het geheugen van de camera gewist. Met een speciaal software-programma werden de gewiste beelden met succes hersteld. Op die beelden was een das te zien in het gebied waar de bedrijvenstrip gepland is. De beelden hadden bovendien betrekking op de camera die van een hangslot voorzien was geweest en waarvan gemeente Nunspeet beweert het lot niet te kennen. Deze ontdekkingen wijzen niet alleen op verduistering van beelden van de camera waarvan de gemeente aangaf die te hebben laten hangen. Ze wijzen ook op diefstal van de camera waarvan de gemeente aangaf die te hebben verwijderd om hem te kunnen retourneren.

Gemeente geeft niet thuis

Naar aanleiding hiervan heeft Stichting Valouwe Natuur nogmaals contact opgenomen met de gemeente. De gemeente blijft betrokkenheid van haar medewerkers bij de verduistering ontkennen. Wethouder Groothuis oppert zelfs dat Valouwe Natuur haar camera zelf verduisterde. Op de vraag welk motief Valouwe Natuur daarvoor zou kunnen hebben, blijft hij het antwoord schuldig. Valouwe Natuur heeft al op 23 september aangifte van diefstal gedaan bij de politie. De politie doet hier momenteel onderzoek naar, maar is nog niet tot conclusies gekomen. Woordvoerder van de gemeente Nunspeet, Wob Meijering, geeft aan, het politieonderzoek af te wachten. Zolang de zaak onder de politie is, kan de gemeente niet reageren.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen