Gemeente gaat resultaten duidelijker en begrijpelijk maken

Foto: Gemeente Nunspeet

Voor alle organisaties, dus ook gemeentes, is het belangrijk hun prestaties te meten en deze ook eenduidig te communiceren.  Dit gebeurt in de regel door het gebruiken van zogenaamde prestatie-indicatoren.

Nieuwe methodiek resultaat meting

Met behulp van deze indicatoren is het ook mogelijk de uiteindelijke gevolgen van het gevoerde beleid meetbaar te maken, trends te signaleren en waar nodig bij te sturen.

Hoewel in onze gemeente al met indicatoren wordt gewerkt is men niet tevreden over de samenhang en bruikbaarheid daarvan en zijn deze moeilijk uitlegbaar naar de inwoners en de gemeenteraad. In oktober 2018 is een raadsbrede werkgroep gevormd met verantwoordelijk wethouder Leen van der Maas om tot een nieuwe methodiek en opzet voor resultaatmeting te komen. Doelstelling is dat resultaten duidelijk en begrijpelijk zijn voor de inwoners en beter bespreekbaar in de gemeenteraad.

Pilots opgezet

Onder leiding van raadslid Marc Konings, die vanuit zijn werk als adviseur bedrijven veel ervaring heeft met deze materie, is gewerkt aan de opzet van 6 pilots binnen onder andere het sociaal beleid en de volkshuisvesting. Te denken valt aan indicatoren als percentage van het woningbouwprogramma dat is gerealiseerd en het aantal inwoners met een schuldregeling. Deze worden het lopende begrotingsjaar uitgeprobeerd en geëvalueerd.  Op basis van deze evaluatie gaat de werkgroep in de tweede helft van dit jaar beginnen om ook alle andere beleidsgebieden van indicatoren te voorzien.

Belangrijke stap gemeente Nunspeet

De gemeente denkt hiermee een belangrijke stap te zetten richting het beter meetbaar en stuurbaar maken van de resultaten. Er is nu veel meer samenhang tussen de verschillende indicatoren voor de verschillende beleidsvelden. Omdat het werken met indicatoren al jaren landelijk verplicht is, zijn veel gemeentes bezig met een soortgelijk initiatief. Dat het werken met indicatoren geen makkelijke materie is blijkt wel uit het feit dat de gemeente Nunspeet een van de eerste gemeentes is die hiermee nu echt aan de slag gaat. Wethouder Leen van der Maas is erg content met deze ontwikkeling: “College, gemeenteraad en ambtelijke organisatie werken goed samen om de indicatoren te bepalen en middels een pilot te gaan toetsen op bruikbaarheid”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen