Geschiedenislesje in de weblog van wethouder Mark van de Bunte

Foto: Pixabay

Als kind verheugde ik mij altijd op de vakantie. Wij gingen steevast kamperen met de caravan en tent. Men noemde het weleens een nadeel van op vakantie gaan met een groot gezin, maar volgens mij is het juist een voordeel. Het sociale aspect van samenzijn op een camping is mijns inziens groter dan op een hotel of resort.

Rondreis Griekenland

Desalniettemin zijn mijn vriendin en ik momenteel aan het rondreizen door Griekenland. En eerlijk is eerlijk wij maken daarbij ook gebruik van hotelovernachtingen. Voor ons komt een hotel wat makkelijker uit, omdat wij met z’n tweetjes zijn en het goed op onze routes ligt. Het helpt ons zodoende heel flexibel de speurtocht door de interessante Griekse geschiedenis te maken.

Nunspeters over de hele wereld

En ondanks dat Athene niet op steenworp afstand van onze gemeente ligt, hebben we de eerste Nunspeter alweer ontmoet. Het geeft mij altijd een goed gevoel mensen uit onze gemeente te ontmoeten. Onbewust praat het een stuk makkelijker als men verhalen over de zomers in Nunspeet aan de Zandenplas deelt bijvoorbeeld. Zo is de hedendaagse geschiedenis zelfs in Griekenland niet ver te vinden.

Geschiedenislesje

Toch blijft de Griekse geschiedenis mij mateloos fascineren. Van de verhalen over Socrates tot en met de totstandkoming van de Olympische Spelen. En daarnaast is in Griekenland ook de basis gelegd voor onze democratie. Het gedachtegoed om met elkaar beslissingen te nemen en iedereen stemrecht te geven is al eeuwenoud. Het werkt hopelijk nog steeds en anders horen wij het graag, want ook een democratie staat nooit stil en moet met de tijd meegaan. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen