Aansluiten bij een bovenlokale economie als gemeente Nunspeet?

Wekelijkse blog van wethouder van de Bunte gaat over het aansluiten bij een bovenlokale economie. Op het gebied van bovenlokale economie zijn wij onder andere bezig met een onderzoek naar aansluiting bij de Regio Zwolle.

Aansluiten?

De vraag daarbij is wat aansluiting bij Regio Zwolle voor de gemeente Nunspeet oplevert? Gemeenten betalen namelijk contributie voor ondersteuning van de projecten en doelen. En om eerlijk te zijn zal het niet gelijk meetbare resultaten opleveren. Terwijl profiteren van een goed samenwerkende groeiregio wellicht een mooie bijkomstigheid voor Nunspeet is.

Sterk groeiende economie

Regio Zwolle is na de Randstad de sterkst groeiende economie van Nederland en is de centraal gelegen verbinding naar Duitsland en Scandinaviƫ. Wij hebben gelukkig in onze regio voldoende banen en mogelijkheden, maar staan ook voor uitdagingen qua bereikbaarheid, arbeidspotentieel en woon- en vestigingsklimaat. En daarvoor is het handig bovenlokaal samen te werken. Onze raad gaat zich daarom in oktober buigen over een voorstel tot mogelijke aansluiting bij Regio Zwolle.

Ook naar het zuiden kijken

Aan de andere kant werkt Nunspeet samen met Harderwijk, Zeewolde, Ermelo en Putten aan de economische kansen omtrent Lelystad Airport. Het gaat vooral om de bereikbaarheid voor werkenden en toeristen. Door uitbreiding van het vliegveld krijgt de regio er een potentiƫle bron aan bedrijvigheid bij. En de directe nabijheid van de luchthaven is eventueel een kans voor toeristische arrangementen. Ook de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden is een speerpunt.

Lelystad Airport

Er lijkt groen licht vanuit Brussel te komen, maar er is nog niets zeker omtrent Lelystad Airport. De laagvliegroutes, geluid- en milieueffecten leveren voldoende gesprekstof op. Namens alle gemeenten in de provincie Gelderland is een zienswijze ingediend waarin de Gelderse nadelen en voordelen zijn opgenomen. Een krachtig signaal omtrent de uitdagingen en kansen ten aanzien van de uitbreiding. Het geeft tegelijk ook aan dat de lucht omtrent Lelystad Airport voorlopig nog niet geklaard is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen