Nunspeet aardgasvrij gaat plaatsvinden volgens de warmtevisie

Foto: Pixabay

Alle woningen in Nederland moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af. Daarom schrijven alle gemeenten een zogenaamde warmtevisie: hoe en wanneer verwarmen we de woningen op een nadere manier.

Uiteindelijk iedereen

Het lijkt nog ver weg, maar iedereen krijgt er mee te maken. Op donderdag 26 september organiseert de gemeente Nunspeet een bewonersavond met betrekking tot deze warmtevisie in De Hoeve in Nunspeet. De warmtevisie is het gevolg van het VN-klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten en de Nederlandse ‘vertaling’ daarvan. De Nederlandse overheid wil de opwarming van de aarde beperkt houden en daarom moet in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 95% zijn afgenomen. Zo wordt voorkomen dat de opwarming niet verder op kan lopen dan anderhalve graad, waarbij de klimaatverandering nog beheersbaar lijkt te blijven.

Welke manier

Op welke manier we dit binnen de gemeente Nunspeet gaan doen, doen we in samenwerking met de andere gemeenten op de Noord-Veluwe, de inwoners en bedrijven van de gemeente Nunspeet, energiecoöperatie NunspeetEnergie, woningstichting Omnia Wonen en netbeheerder Liander. Elke verandering begint met goede informatie. De gemeente Nunspeet verspreidt deze informatie actief via diverse bijeenkomsten, de lokale media, social media en de website nunspeetleeftnatuurlijk.nl.

Planning

Begin 2020 wordt de visie vastgesteld door het college en de gemeenteraad. In eerste instantie wordt gekeken naar een aantal buurten of wijken die kansrijk zijn om relatief eenvoudig zonder aardgas verder te kunnen. Met de bewoners van deze wijken wordt nader onderzocht dat als ze kansrijk blijken te zijn, wanneer deze woningen dan losgekoppeld kunnen worden van het gasnet en op welke manier er dan verwarmd en gekookt moet worden. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengsten van een lagere energierekening.

Actualiseren

Vervolgens wordt de warmtevisie om de twee jaar geactualiseerd. Stap voor stap wordt duidelijke in welke volgorde de wijken de komende 30 jaar worden opgepakt. Door te kiezen voor kleine stapjes is het voor iedereen te overzien. Men kan dan makkelijker bepalen of het nog zinvol is om een nieuwe gasketel te kopen of dat er al gekeken kan worden naar een meer duurzame oplossing zoals een warmtepomp.

Bewonersavond

De bewonersavond is op donderdag 26 september vanaf 19.30 uur in De Hoeve in Nunspeet. Wethouder Jaap Groothuis opent de avond om 20.00 uur. Welke buurt eerst van het gas af gaat en wat het beste alternatief is, kunnen we u dan nog niet vertellen. Gezien de impact van deze verandering willen we u graag tijdig informeren en de kans geven uw vragen te stellen. We doen dit met een interactieve quiz waarvoor uw smartphone nodig is. Aanmelden voor deze avond is verplicht en kan via [email protected]. Voor meer informatie kijkt u op www.nunspeetleeftnatuurlijk.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen