Woonvisie gemeente Nunspeet is deze week gepubliceerd

Foto: Gemeente Nunspeet

Om te komen tot een gezonde woningmarkt met passende woningen, voor nu en in de toekomst, heeft het gemeentebestuur een nieuwe woonvisie opgesteld, een nieuwe stip op de horizon.

Flinke veranderd

De woningmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. De druk op de woningmarkt is enorm toegenomen, de koopprijzen stijgen maar door. Ook is er sprake van vergrijzing en huishoudensverdunning. Om te komen tot een gezonde woningmarkt met passende woningen, voor nu en in de toekomst, heeft het gemeentebestuur een nieuwe woonvisie (pdf, 666.06 KB) opgesteld, een nieuwe stip op de horizon.

Partners

Samen met stichting Omnia Wonen en de huurdersorganisatie S.H.O.W. is de nieuwe woonvisie ontwikkeld. Ook zijn externe partners geraadpleegd zoals de makelaardij en de zorgsector. Op 10 februari a.s. zal de commissie Ruimte en Wonen zich over de woonvisie buigen, de gemeenteraad zet het voor 20 februari a.s. op de agenda.

Drie ambities

De nieuwe woonvisie beschrijft drie ambities; ‘Betaalbare en passende woningen voor de lokale behoefte’, ‘een duurzaam huis’ en ‘zorgzame en inclusieve wijken’. Het gemeentebestuur wil dat alle inwoners van de gemeente Nunspeet zo passend mogelijk wonen, en wil de vier kernen ‘in balans’ houden. Daarvoor is een uitbreiding van de woningvoorraad met circa 670 woningen nodig in de periode 2020 tot 2025 (en tot 2030 in totaal 950 woningen). Voor starters is de grootste urgentie, maar ook het passend wonen voor senioren is een grote opgave. Dit vraagt vooral om meer betaalbare woningen: sociale huur en betaalbare koop. In de periode 2020-2025 wil het gemeentebestuur ten minste 135 sociale huurwoningen toevoegen en een vergelijkbaar aantal betaalbare koopwoningen.

Woonvisie

In de nieuwe woonvisie (pdf, 666.06 KB) is verduurzaming ook een belangrijk begrip. Het gemeentebestuur wil een duurzame woningvoorraad die zich kenmerkt door groen en zuinig energieverbruik, dan wel energieneutraliteit. Ook het mogelijk maken van goed wonen voor mensen met een zorgbehoefte is belangrijk. Daarvoor zijn een integrale benadering van wonen, welzijn en zorg, samenwerking, mogelijkheden voor ontmoeting en geschikte woonvormen op de juiste plek nodig. Ook wordt er naar gestreefd dat zorgbehoeftige senioren zo veel als mogelijk in de vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

We bouwen vooral voor de lokale behoefte

Tijdens een informatiebijeenkomst over de woonvisie werd gesuggereerd dat de gemeente – bijvoorbeeld in de nieuwe woonwijk Molenbeek – te weinig voor de lokale behoefte bouwt. De gemeente heeft dat vervolgens laten onderzoeken. Gebleken is dat 80,2% van de bewoners van Molenbeek uit Nunspeet komt, dat 7,7% vroeger in Nunspeet heeft gewoond en dat 7,5 % uit de regio komt. Slechts 4,7% heeft niet in Nunspeet gewoond en komt elders uit Nederland.

Prognose is belangrijk uitgangspunt

Een belangrijke uitgangspunt voor de woonvisie is de actuele huishoudenprognose. Hieruit blijkt o.a. dat met name de oudere leeftijdsgroepen groeien. De 1&2-persooshuishoudens 35-55 jaar blijven op peil en de jongere 1&2-persoonshuishoudens nemen in omvang af. Onderstaande grafiek illustreert de huishoudenprognose naar type huishouden en leeftijd in de periode 2019 tot 2040.

Koers naar belangrijkste doel

Wethouder Jaap Groothuis ziet de nieuwe woonvisie als een stevige basis voor de besluiten die die het gemeentebestuur moet gaan nemen. “Met deze nieuwe stip op de horizon hebben we een gezonde koers uitgezet met als belangrijkste doel het streven naar een passende woning voor al onze doelgroepen”, aldus de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen