Gemeentegids is een functie die wethouder van de Bunte soms ook vervult

Foto: Pixabay

Vanwege mijn Belgische vriendin krijgen wij vaak visite van onze zuiderburen. Het is voor mij altijd een mooie gelegenheid om onze gemeente te laten zien.

Gemeentegids

Als gids probeer ik Nunspeet aan de hand van onze vier kernen te laten zien. We beginnen meestal met ‘Nunspeet aan Zee’, waarin wij het betonnen fietspad langs het Veluwemeer volgen naar Polsmaten. Daar schetsen we een stukje geschiedenis, maar kunnen onze gasten ook de mogelijkheden voor waterrecreatie en watersport zien. Vervolgens fietsen we via de Randmeerweg langs de zeeduinen naar het Hulshorsterzand. Het stuifzand maakt altijd grote indruk op onze gasten. Ook de informatieborden met de uitleg van het temperatuurverschil van soms wel 40 graden tussen dag nacht. Daarna vervolgen we het fietspad via de Brandsweg om, na een mooie tocht door de bossen, op de Stakenbergweg richting Elspeet uit te komen. Want ook de Elspeetsche heide (uitkijktoren Stakenberg) ontbreekt uiteraard niet in onze toer.

Van Elspeet naar Vierhouten

Vanaf de Elspeetsche heide is het een mooie oversteek naar de Vierhoutense heide. En als laatste onderdeel van de rondleiding bezoeken we het Verscholen Dorp. Het geeft namelijk ook een stukje ontstaansgeschiedenis van de bossen weer (destijds een jong aangeplant bos). Als afsluiter van de rondreis door de gemeente, en soms tussentijds, maken we natuurlijk graag gebruik van de vele horecagelegenheden in onze gemeente. En zelfs voor de gids is het altijd weer een leerzame toer.

Nunspeet dialect

Afgelopen week kwamen we bijvoorbeeld middenin een pubquiz terecht. En geheel toevallig was er ook een ronde Nunspeets dialect. Een mooiere afsluiter van ons ‘rondje Nunspeet’ kon ik mij niet bedenken. Van ‘afwaswoater’ (slappe koffie) tot ‘de grote tieje hef uutgoansdag’ (gat in de sok waar de grote teen doorheen komt). En zelfs onze Belgische gasten hadden een antwoord goed: ‘sukelao’. Maar misschien heeft dat meer te maken met de betekenis.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen