Subsidies is de titel van de column van wethouder Mark van de Bunte

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Subsidies

Een subsidie is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie (goed doel of een stichting bijvoorbeeld). Meestal is het een geldbedrag om iets te stimuleren, waarvan het (economisch) nut nog niet met zekerheid vaststaat. Als er wel een (economisch) belang is spreekt men vaak van een investering.

Als gemeente geven wij bijvoorbeeld een (opstart)subsidie om inwoners een plek op de arbeidsmarkt te geven. Het loont voor werkgevers om contact op te nemen met de jobcoach. Samen kijken we naar de mogelijkheden om loonwaarde (werk wat iemand kan doen) te creëren. Naast de loonwaarde voor het bedrijf is er een grote maatschappelijke winst. Zodoende werkt een tijdelijke subsidie hopelijk door in een investering.

Ook als gemeente kunnen we subsidie ontvangen. Onder andere bij het aanleggen en verbeteren van fietspaden en wegen bijvoorbeeld. Onder andere voor de Harderwijkerweg (buiten de kom) hebben we €30.000,– voor beter asfalt ontvangen. Via de provincie, het rijk of zelfs Europa komt er geld naar de gemeente Nunspeet. De weg ernaartoe is niet altijd makkelijk, maar het loont vaak wel de moeite.

Voor het verbeteren van bedrijventerreinen hebben we laatst €50.000,– opgehaald en samen met de ondernemers gaan we aan de slag. Ook voor het nieuwe zwembad ligt er een aanvraag voor een bijdrage aan het chloorvrijzwemmen als innovatie. En het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden is als sportstimulering de volgende in de rij, zelfs al moeten we daarvoor op de fiets naar Arnhem, Den Haag of Brussel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen