Solide en uitdagende begroting 2022 gepresenteerd aan de buitenwereld

Foto: Pixabay

Het college presenteert ook dit jaar een sluitende Programmabegroting 2022-2025 aan de gemeenteraad.

Sluitende begroting ondanks vele uitdagingen

In de begroting laat het college zien waaraan zij het geld wil besteden. Wethouder Leen van der Maas: “De gemeentelijke begroting meerjarig sluitend krijgen is het jaarlijks terugkerend thema voor het college. De nu gepresenteerde begroting voldoet aan dit doel, ondanks de vele uitdagingen!”

Balans

Een sluitende begroting betekent dat de uitgaven en de inkomsten in balans zijn, waardoor de gemeentelijke financiën houdbaar blijven voor de toekomst. De inkomsten van de gemeente komen voor het grootste deel uit de zogenaamde algemene uitkering van de landelijke overheid. Deze vallen ondanks de coronacrisis hoger uit dan vorig jaar, behalve voor het onderdeel Jeugdzorg, dat ondanks de incidentele verhoging nog steeds een tekort laat zien. Verdere inkomsten komen uit gemeentelijke belastingen, die een beperkte verhoging laten zien.

Grote investeringen

De uitgaven bestaan naast de uitgaven voor de gemeentelijke organisatie uit de bekende grote projecten, zoals het opknappen van sportpark De Wiltsangh inclusief de bouw van een nieuw zwembad met sport- en turnhal, de onderwijshuisvesting en de herinrichting stationsomgeving. Verder uiteraard de uitgaven m.b.t. de duurzaamheidsopgave en de klimaatdoelstellingen. Daarnaast is rekening gehouden met de wensen – van de politieke partijen – uit de perspectievennota waarmee een meerderheid in de raadsvergadering van april jl. heeft ingestemd.

Coronacrisis zet stempel

Vorig jaar stempelde de coronacrisis de begroting en helaas zal dat ook dit jaar het geval zijn. Het blijft een grote uitdaging voor de gemeentelijke organisatie om alle extra werkzaamheden die daaraan verbonden zijn uit te voeren. Gelukkig compenseert de landelijke overheid veel, maar een deel moet uit eigen middelen komen. De onzekerheid hoe lang het virus onder ons blijft, zal ook impact hebben op de lopende begroting. Op donderdag 28 oktober 2021 buigt de Nunspeetse gemeenteraad zich over de begroting.

Begroting online inzichtelijk

De begroting – met alle ambities en voornemens – is voor iedereen eenvoudig en volledig inzichtelijk via https://nunspeet.begrotingonline.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen