Ivoren fietspaden wachten al geruime tijd op kwaliteitsverbetering door Mark van de Bunte

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Wij hebben in de gemeente Nunspeet een drietal ‘ivoren fietspaden’. De fietstracés Hoogwoldepad, Lagerwey Bospad en Gerard Vethlaan wachten al geruime tijd op een kwaliteitsverbetering. Het asfalt is namelijk in slechte staat door onder andere wortelopdruk. Ook is het tracé een belangrijk fietsknooppuntenroute. Verbreding naar twee meter is wenselijk om de fietspaden goed te laten aansluiten op andere paden, zoals langs de Zandenplas. Bovendien is er snelle actie vereist met het oog op de verkeersveiligheid.

In overleg met de provincie is er een subsidieaanvraag gedaan en toegekend voor de kwaliteitsverbetering en verbreding. Anderzijds hebben wij de provincie ook nodig voor de vergunningen. Het is Natura 2000-gebied, terwijl het fietspad is gelegen naast een autosnelweg (A28), een golfbaan en een groot recreatieplas. Voor de werkzaamheden moeten we habitat (natuurlijke leefomgeving van dieren)  compenseren, stikstofberekeningen aanleveren en aan soortenbescherming doen. En daar wringt elke keer de schoen.

Het verkeer op de A28 stoot waarschijnlijk meer stikstof uit dan een kwaliteitsverbetering aan een fietspad, maar een snelweg leggen we niet zomaar stil. De werkzaamheden aan het fietspad zijn al wel meerdere keren uitgesteld, omdat er steeds aanvullende maatregelen nodig zijn. Het moet sowieso buiten het broedseizoen plaatsvinden, maar ook mitigerende (verzachtende) maatregelen zijn noodzakelijk. De laatste aanvulling is gebruikmaken van ruw zwart beton (pigment), zodat reptielen er makkelijker overheen kunnen.

We kennen in de gemeente Nunspeet al een ‘eekhoornbrug’ over de rondweg. Het duurde pakweg twintig jaar voordat we de belangrijke ontsluitingsroute mochten aanleggen. Met de drie fietstracés zijn wij nu tweeënhalfjaar bezig. De aannemer staat ook nu weer klaar om te starten, omdat de procedure op een haar na gevild is. Het is wachten totdat iemand uit de ‘ivoren toren’ stapt en de vergunning verleent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen