Nabestaanden van omgekomen Engelsen onthullen monument Oosteinderweg

Foto: ©Pixabay/Maximaal Sales

Op maandag 13 juni a.s. wordt een monument onthuld aan de rand van bedrijventerrein De Kolk ter nagedachtenis aan het neerstorten van een Avro Lancaster MK II bommenwerper, de Lancaster ‘Maggie’.

Nabestaanden

Op deze datum precies 77 jaar geleden stortte dit vliegtuig neer op het voormalige landbouwperceel van de familie Polinder aan de Oosteinderweg. Nabestaanden uit Engeland onthullen het monument waarna een korte ceremonie plaatsvindt op de begraafplaats aan de Eperweg waar de omgekomen bemanningsleden liggen begraven.

Monument

Vlakbij de crashsite wordt het monument binnenkort geplaatst. Het monument bestaat uit een informatiepaneel op een cortenstalen lessenaar. Onderdeel is de originele propeller hub die in 1994 is opgegraven. Een projectgroep heeft het initiatief genomen tot dit monument en dit samen met de gemeente Nunspeet gerealiseerd.

Om 14.00 uur is de onthulling van het monument en een korte ceremonie nabij de rotonde Sportlaan-Oostelijke Rondweg. Vervolgens is om 15.00 uur een korte ceremonie op de begraafplaats Nunspeet-Oost.

Wat gebeurde er?

In de nacht van 12 op 13 juni 1944 werd het Oosteinde in Nunspeet midden in de nacht opgeschrikt door een neerstortend vliegtuig. Lancaster ‘Maggie’ werd plotseling aangevallen door een Duitse nachtjager en had geen schijn van kans. Rakelings vloog het toestel over de boerderij van de familie Polinder en stortte om 01.32 uur neer. Drie mannen overleefden, vier mannen kwamen om. Zij liggen begraven op de begraafplaats Nunspeet-Oost.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-42022831.

Reacties

Cookieinstellingen