Begroting wordt aanstaande donderdag in de raad behandeld

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het college presenteert evenals voorgaande jaren een sluitende Programmabegroting 2024-2027 aan de gemeenteraad.

Wat gebeurt er met het geld?

In de begroting zijn bestaand beleid, nieuw beleid en wensen van de gemeenteraad uit de Perspectievennota opgenomen. Wethouder Wichert Stoffer: “De eerstkomende jaren hebben we de financiële ruimte om verder te kunnen werken aan de afgesproken doelen uit het Raadsakkoord. We hopen dat het Rijk ook voor de langere termijn de benodigde middelen beschikbaar zal stellen om onze taken als gemeente te kunnen uitvoeren.”

Sluitend

Een sluitende begroting betekent dat de uitgaven en de inkomsten in balans zijn, waardoor de gemeentelijke financiën houdbaar blijven voor de toekomst. De inkomsten van de gemeente komen voor het grootste deel uit de zogenaamde algemene uitkering van de landelijke overheid. Ook de opbrengsten van de onroerend zaak belasting (ozb) vormen een belangrijke inkomstenbron. De komende jaren wordt de ozb jaarlijks met 1% extra verhoogd ten gunste van de reserve onderwijshuisvesting.

Extra toevoegingen

Aan de uitgaven zijn, naast het bestaande en reguliere nieuwe beleid, wensen uit de Perspectievennota toegevoegd. Er wordt extra geld besteed aan de aanpak bestaanszekerheid en schulden. Ook het Koersplan Onderwijshuisvesting kan op extra financiële middelen rekenen. Verder wordt extra geïnvesteerd in kunst en cultuur en in regionale samenwerking.

In 2023 is sprake van een flinke prijs- en loonstijging in vrijwel alle sectoren. Deze extra kosten worden nu nog grotendeels gedekt door extra financiële middelen vanuit het Rijk. In december weten we via de circulaire brief van het Rijk of deze compensaties in stand blijven. De begrotingsbehandeling vindt plaats in de raadsvergadering van 26 oktober 2023.

Begroting online inzichtelijk

De begroting – met alle ambities en voornemens – is voor iedereen eenvoudig en volledig inzichtelijk via https://nunspeet.begrotingonline.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen