College wil investeren in jonge inwoners

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het college heeft tijdens de vergadering vorige week belangrijke beslissingen genomen die invloed hebben op de jonge inwoners van de gemeente. Deze besluiten, die in de besluitenlijst zijn opgenomen, omvatten veranderingen in de voorschoolse educatie, het toezicht op kinderopvang en subsidies voor peuterspeelgroepen en de VoorleesExpress. Deze maatregelen zijn gericht op het verbeteren van de start en ontwikkeling van jonge kinderen in Nunspeet.

Meer uren voorschoolse educatie

Een van de belangrijkste beslissingen die het college van burgemeester en wethouders heeft genomen, is de wijziging van de gesubsidieerde uren voorschoolse educatie. Voor jonge inwoners betekent dit dat zij nu 16 uur per week voorschoolse educatie krijgen, in plaats van de eerdere uren. Dit zorgt ervoor dat alle peuters in Nunspeet een gelijke start krijgen wanneer ze naar de basisschool gaan. Ook de gesubsidieerde uren voor reguliere peuterspeelgroepen zijn aangepast naar 7 of 8 uur per week. De startleeftijd voor voorschoolse educatie is bovendien verhoogd van 2 naar 2,5 jaar. Met deze aanpassingen wil de gemeente ervoor zorgen dat de kinderen beter voorbereid aan hun schoolcarrière beginnen.

Jaarverslag Leerlingzaken en toezicht kinderopvang

Het jaarverslag Leerlingzaken voor het schooljaar 2022-2023 werd eveneens besproken tijdens de vergadering. Dit verslag geeft inzicht in het leerplichtbeleid en de activiteiten van het Doorstroompunt, dat zich bezighoudt met de begeleiding van jongeren die zonder diploma de school verlaten. Het college heeft besloten om dit verslag ter kennisgeving aan te nemen en aan de Commissie Maatschappij en Middelen aan te bieden.

Daarnaast werd het rapport Toezicht en Handhaving Kinderopvang 2022 besproken. De gemeente Nunspeet is verantwoordelijk voor de kwaliteit van kinderopvangvoorzieningen en legt hierover jaarlijks verantwoording af aan de Inspectie van het Onderwijs. Uit de risicoanalyse bleek dat er geen aanleiding was voor een aanvullend onderzoek. Het college nam de resultaten ter kennisgeving aan en informeerde de Commissie Maatschappij en Middelen hierover. Dit laat zien dat de gemeente actief toezicht houdt op de kinderopvang om een veilige en kwalitatieve omgeving voor de jonge inwoners te waarborgen.

Subsidies voor peuterspeelgroepen en VoorleesExpress

Tot slot heeft de gemeente besloten om verschillende subsidies toe te kennen voor het jaar 2024. Deze subsidies zijn bedoeld voor peuterspeelgroepen, voorschoolse educatie en het project VoorleesExpress. De Stichting Kindcentrum Nunspeet, Stichting Protestants Christelijk Peuterspeelzaalwerk, Vrij Spel, Spelenderwijs, Prokino en Kleurrijk ontvangen subsidies om hun activiteiten voort te zetten. Ook de Stichting Bibliotheek Noordwest Veluwe krijgt subsidie voor de VoorleesExpress, een project dat bijdraagt aan de taalontwikkeling van kinderen.

De jeugd heeft de toekomst

Deze subsidies zijn essentieel om ervoor te zorgen dat jonge inwoners van Nunspeet toegang hebben tot kwalitatieve voorschoolse educatie en peuterspeelgroepen. De gemeente Nunspeet toont hiermee haar inzet voor de ontwikkeling en educatie van de jongste leden van de gemeenschap. Dit zorgt niet alleen voor een goede start voor de kinderen, maar draagt ook bij aan een sterkere en beter opgeleide toekomst voor de hele gemeente.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen