Burgemeester van de Weerd neemt Regenboogvlag in ontvangst

Foto: NNN

De Regenboogvlag is uitgegroeid tot het symbool om aan te geven dat een ieder mag zijn wie hij of zij wil zijn. Door als gemeentehuis de regenboogvlag op te hangen of bijvoorbeeld een regenboogpad in de gemeente te creëren, geeft het gemeentebestuur aan dat iedereen zichzelf mag zijn en welkom is in de gemeente.burgemeester

Verontrustende signalen

PvdA GroenLinks heeft de afgelopen maanden verontrustende signalen ontvangen uit de Nunspeetse lhbt-gemeenschap. Pestgedrag op scholen, werk en binnen kerken, gecensureerde seksuele voorlichting, weigerambtenaren en zelfs homoseksuele jongeren die aangaven “liever in de kist dan uit de kast te komen.” Het aanbieden van de Regenboogvlag is zodoende ook niet louter van symbolische betekenis.

Startsein

Het is tevens het startsein om als gehele gemeenschap en gemeenteraad, ondanks verschillende religieuze en culturele achtergronden en denkbeelden, er voor te zorgen dat iedereen zich in Nunspeet thuis kan en mag voelen. De burgemeester heeft aangegeven dat voor het hijsen van de vlag op 11 oktober, (inter)nationale Coming Out Dag, de steun van de meerderheid van de gemeenteraad nodig is. Burgemeester van de Weerd: “Het hijsen van de Regenboogvlag is een gevoelig onderwerp. We moeten daar als gemeenteraad eerst een goed gesprek over hebben, voor we zoiets ophangen. Ik vind het wel belangrijk dat het een waardig gesprek gaat zijn. We hebben te maken met een gevoelig onderwerp, waarbij de grondrechten in het geding zijn. Aan de ene kant het grondrecht om niet gediscrimineerd te worden en aan de andere kant het grondrecht vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid. En dat is per definitie gevoelig. En ik hoop dat dat gesprek respectvol met elkaar gevoerd zal worden. Donderdag 11 oktober zal de vlag dus niet gehesen zal worden en de gemeenteraad mag beslissen of hij volgend jaar dan wel gehesen mag worden.”

Volgend jaar

PvdA GroenLinks hoopt zodoende dat de overige fracties zich hierover positief tot hem zullen wenden, zodat er geen jaar gewacht dient te worden. Sander Kouwenberg, initiatiefnemer PvdA GroenLinks Nunspeet: “Doordat wij in maart voor het eerst in de Nunspeetse gemeenteraad zijn gekomen, hebben we eigenlijk te weinig tijd gehad om dit item aan de gemeenteraad voor te dragen. Blijkbaar is voor het eenmaal per jaar hijsen van de regenboogvlag in Nunspeet een heel politiek proces nodig en dat wisten wij niet toen we met de fractie op dit idee kwamen.”

 

Reacties