Sushi-rijst in restaurant en supermarkt blijkt vaak van mindere kwaliteit

Foto: Delicio

Sushi rijst is vaak van slechte kwaliteit. De B-keuze vind je meestal terug in het supermarkt schap. En ook veel sushi restaurants kiezen omwille van de prijs niet voor de beste soorten.

Kookstudio Delicio Nunspeet

Terwijl sushi (vertaling: ‘rijst aangemaakt met azijn’) vooral om perfecte rijst draait. Het team van Kookstudio Delicio wil van uit hun ‘gezond eten is gezond leven’ missie mensen laten kennis maken met de echte sushi rijst.

Sushi-rijst en thee

Je kunt in kwaliteit sushi rijst en thee met elkaar vergelijken. Mooie thee soorten koop je als bladthee. De goedkopere soorten vind je terug als gemalen poeder in een zakje. Voor sushi rijst geldt deels hetzelfde. Belangrijk is dat de rijstkorrel van het type rondkorrel is, gepolijst, wit en met het goede zetmeel gehalte.

Hele korrel

Ook belangrijk, de korrel moet heel zijn anders kook je de zetmeel kapot. Bij sushi rijst in consumenten verpakking vind je veel gebroken korrels terug in het zakje. Het resultaat is een melige, plakkerige rijst die niet prettig in je mond aanvoelt. In de Nunspeetse kookstudio wordt gewerkt met nanatsuboshi-rijst van het noordelijke Japanse eiland Hoikkado. De combinatie van klimaat, bodemgesteldheid en eeuwenlange tradities maakt dit tot één van de top rijst soorten.

Sushi niet zo gezond als je denkt.

Zeker niet als je dit eet bij een zogenoemd ‘all-you-can-eat’-concept. De hoeveelheid sushi die kan worden besteld is te veel als goed voor je is. Daarbij wordt er veel gewerkt met mayonaise, roomkaas en gefrituurde ingrediënten die het vet- en caloriegehalte omhoog jagen. Combineer dat met veel zout (soja saus) en suiker (de rijst wordt aangemaakt met azijn en suiker) en je begrijpt dat de maaltijd niet hoog scoort op de gezondheidsmeter.

All you need-concept

Michiel Waterman, eigenaar Delicio, doet het anders: “Wij hanteren een all-you-need concept. Zowel bij kookworkshops als catering. Kwaliteit is altijd het vertrekpunt, niet een te grote portie. Hierdoor zijn we als bedrijf duurzaam, hanteren we een zero waste beleid en kunnen we onze bezoekers laten genieten van top ingrediënten en gezonde gerechten”.

Kookworkshops

Om Veluwenaren te helpen met ‘gezond eten is gezond leven’ biedt Delicio een kookworkshop agenda aan met allerlei thema’s die altijd draaien om gezond, duurzaam en lekker. De workshops zijn op open inschrijving en geschikt voor elk kook niveau. Op 8 februari a.s. kan men deelnemen aan een sushi-workshop. Meer info op de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen