Gelders trots met Gerrit uit Elspeet naar finale NK Metselen in Ede

Foto: ®NNN

Maar liefst drie Gelderse metseltalenten nemen deel aan het NK Metselen in Ede. Tijdens de metselfinale van 10 tot en met 12 april strijden zij tegen elkaar en andere finalisten uit heel Nederland. Naast de titel ‘Beste Metseltalent van 2019’, maken de deelnemers kans op de felbegeerde ‘Zilveren Troffel’.

Gelders talent

De drie Gelderse metseltoppers komen uit Elspeet (Gerrit van de Zande), Lunteren (Tim de Bruin) en Barneveld (Stefan de Jager). In totaal nemen twaalf VMBO-metselleerlingen uit heel Nederland deel aan de landelijke finale. Gerrit gaat in Apeldoorn naar school.

Goed vakonderwijs

Met het organiseren van het NK Metselen voor metselleerlingen promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) sinds 1953 het metselonderwijs. Doel is de instroom van jong metseltalent te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren. Iets wat altijd van belang is, maar nu zeker actueel gezien de economische groei in de bouw met een groot tekort aan vakkrachten en grote maatschappelijke opgaves zoals energiezuiniger bouwen.

De finalewerkstukken

De finalisten metselen dit jaar speeltoestellen voor een nieuwbouwwijk op de voormalige kazerneterreinen in Ede. De speeltoestellen vormen samen een hindernisbaan met oude militaire stormbanen als inspiratie. Het werd in een ontwerpwedstrijd ontworpen door Corné de Broekert en Pip Hiemstra, studenten Bouwkunde TU Delft. Hiermee komen ontwerpkennis en verwerkingskunde in opleidingssfeer bij elkaar.

Programma

De finale duurt drie dagen en start op woensdagochtend 10 april. Op vrijdag 12 april om 14:00 uur draagt KNB de hindernisbaan over aan de burgemeester van Ede, René Verhulst. Aansluitend volgt de prijsuitreiking door CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Meer informatie en bezoek

Geïnteresseerden zijn alle dagen van harte welkom om de finalisten aan te moedigen. Meer informatie over de finalewedstrijd, de finalisten, het programma, het finalewerkstuk en de geschiedenis van het NK Metselen nog veel meer, is te vinden op de website van het kampioenschap: www.metselwedstrijden.nl.

KNB

De 67e editie van het Metselkampioenschap wordt georganiseerd door de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). KNB behartigt de belangen van nationale en multinationale fabrikanten van gebakken kleiproducten voor de bouw: metsel- en straatbakstenen, keramische binnenmuurstenen, dakpannen, wand- en vloertegels en raamdorpels. De sector biedt werkgelegenheid aan ca. 2.500 personen en realiseert jaarlijks een omzet van ca. 500 miljoen Euro (2018).

Samenwerking

KNB organiseert de 67e finale van het NK Metselen in samenwerking met bouwopleidingsbedrijf ReVaBo Oosterbeek.

Locatie wedstrijd

Kazerneterreinen, Didi Rooslaan te Ede. Rijd vanaf de Nieuwe Kazernelaan de Nieuwe Klinkenberg in en dan doorrijden tot aan de wedstrijdlocatie. Parkeren kan op de openbare parkeerplaatsen langs de Brigadelaan.

Locatie prijsuitreiking

Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan 2, Ede.

 

Reacties