Maatjesproject Nunspeet wil groeien naar meer koppelingen/buddyduo’s

Foto: Pixabay

In Nunspeet bestaat al een tijdje het Maatjesproject. Inwoners van de gemeente die af en toe eens een activiteit willen ondernemen met iemand erbij. Vooral voor de gezelligheid, maar ook omdat iemand dat soms niet meer alleen kan.

Maatjesproject

Inmiddels zijn er zo’n 40 koppelingen tussen inwoners en ‘maatjes’. De aanbiedingen als  maatje/buddy/vrijwilliger blijven achter bij de vraag naar een maatje. Vaak zijn het ‘simpele’, alledaagse activiteiten. Als vrijwilliger hoeft het je niet veel tijd te kosten.

Blog van een maatje

Wethouder van de Bunte is een maatje. Hij schreef deze week een blog over het Maatjesproject.

Ontmoetingsavond

Onlangs ben ik samen met Paul naar de Veluvine geweest. Wij waren uitgenodigd op de ontmoetingsavond van het maatjesproject. Paul en ik zijn inmiddels een kleine twee jaar deelnemers in het maatjesproject. En voor als u zich afvraagt wat het maatjesproject is? Het is voor iedereen die graag samen met iemand een activiteit wil ondernemen zoals samen koffie drinken, fietsen of wandelen. Het is geen verplichting, maar eerder een verruiming van het persoonlijk contact.

Ervaringen uitwisselen

Op de ontmoetingsavond spraken wij met elkaar over de verschillende belevingen en ervaringen. Waar de een gaat shoppen als maatjes, gaan anderen met elkaar een maaltijd koken. Heel divers en tegelijk ook heel waardevol, omdat onze samenleving steeds individualistischer is ingesteld. Het omzien naar elkaar is een groot goed en wie heeft er nou geen tijd om een uurtje in de week vrij te maken in zijn of haar agenda? Het mag bijvoorbeeld zelfs een uurtje in de twee weken zijn.

Drempel

Blijkbaar is er nog een denkbeeldige drempel voor deelname aan het maatjesproject. Er zijn op het moment van schrijven in de gemeente Nunspeet zo’n 40 koppelingen gemaakt. En terwijl het aantal aanvragen voor een maatje groeit, blijft het aantal vrijwilligers achter. Daarom hebben wij op de ontmoetingsavond met elkaar afgesproken onze persoonlijke ervaringen te delen. Waarom zijn wij maatje, wat is er leuk en bovenal wat komt er eigenlijk bij kijken?

Uurtje in de week

Paul en ik gaan een uurtje in de week samen op stap. De ene keer eten we een ijsje bij het IJscafé en de week daarna drinken we gezellig een drankje bij Shooters aan de bar. Als het mooi weer is gaan we fietsen en bij slecht weer hebben we een uurtje gebowld in De Brake. En als het een van ons op de vaste avond onverhoopt niet lukt om samen te komen dan slaan we een weekje over.

Goed maatje

Wel ben ik een tijdje geleden (met toestemming) eerder weggegaan bij een bliksembezoek van de provincie Gelderland aan de gemeente Nunspeet, want het was op mijn vaste avond met Paul. Niets ten nadele van de gedeputeerde overigens, maar een goed maatje hebben gaat zelfs voor de politiek.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen