Wethouder Storteboom: “De regelgeving is met N2000 in Nederland doorgeschoten.”

Foto: Pixabay

Om de zoveel tijd plaatst het college van B&W een blog op de gemeentesite. Deze week is eht de beurt aan wethouder Marije Storteboom. Zij is verantwoordelijk voor de Openbare Ruimte en Verkeer & Vervoer. Zij vertelt deze week waarom de verbreding en verbetering van 3 fietspaden wat vertraging oplopen en pas na het ‘fietsseizoen’ klaar zullen zijn.

Blog wethouder Storteboom

Doorgeschoten…

16 mei 2019

Als gemeente Nunspeet zijn we een van de grootste natuur beherende gemeenten. We hebben bijna 3500 ha bos en heide. Prachtig om in te wandelen, te mountainbiken en wild te spotten. Of je ontdekt de natuur op de fiets; we hebben een groot netwerk aan fietspaden en vorig jaar is het fietsknooppuntenroutenetwerk vernieuwd en verbeterd. Er zijn nu nog meer routes en ze sluiten ook beter op elkaar aan. In de gemeente Nunspeet werken we daarom ook aan verbetering van fietspaden. Niet alleen van fietspaden in onze kernen, maar dus ook aan de fietspaden in onze bossen en over de heide. De afgelopen jaren hebben we al veel hierin geïnvesteerd. Een mooi voorbeeld is de Pasopweg, waar een prachtig betonpad van 2 meter is aangelegd.

De gemeente had in de planning om begin dit jaar 3 fietspaden te verbreden, het Hoogwoldepad, Gerard Vethlaan en het Lagerwey Bospad

Deze fietspaden zijn nu 1.80 breed en de bedoeling is om deze te verbreden naar 2meter. Deze fietspaden liggen rondom het Zandenbos. Op het moment dat de aannemer het werk zou starten kregen we bericht van de provincie dat zij het werk stil zouden leggen. Dit omdat er nader onderzoek zou moeten komen in verband met Natura 2000 wetgeving.  De verbreding zou mogelijk tot aantasting van leefgebied van een aantal vogels leiden. En hoewel de gemeente al een quick scan had uitgevoerd, vond de provincie nader onderzoek nodig. Het werk is dus uitgesteld. Dit betekent dat het niet voor het zomerseizoen (en het drukste fietsseizoen) klaar is. Dit betekent ook dat de gemeente geld moet uitgeven aan een onderzoek wat 20 centimeter uitbreiding van het fietspad betekent voor de natuur. Ik weet niet hoe u er tegen aan kijkt, maar ik vind deze regelgeving te ver gaan. We willen graag fietspaden verbeteren en aanpassen.  De verkregen subsidie van de provincie vereist ook een breedte voor fietspaden van 2 meter. Maar om voor een verbreding van 20 centimeter bij drie fietspaden nader onderzoek te doen? Wat mogelijk zelfs kan leiden tot de opdracht om natuur te compenseren? Ik vind het lastig te rijmen. Tuurlijk snap ik dat bij aantasting van grote stukken bos, bijvoorbeeld door de aanleg van een rondweg, dat onderzoek nodig is.  Maar toch niet voor 20 centimeter. De regelgeving is met N2000 in Nederland doorgeschoten. Helaas gaat het dan zelfs zo ver dat het werk wordt stil gelegd en we daar helemaal niets tegen kunnen doen.

We zijn nu in afwachting wat het nadere onderzoek ons brengt. De opdracht voor de werkzaamheden is verzet tot het najaar. Ik verwacht niet dan onze inwoners en de toeristen zich laten tegenhouden door een ietwat verouderd fietspad en toch lekker op uit zullen gaan. Dat extra hobbeltje of bobbeltje moet u dan maar voor lief nemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen