Biodiversiteit is de titel van de weblog van wethouder Storteboom van deze week

Foto:

Wethouder Marije Storteboom schreef deze week een weblog over biodiversiteit. Regelmatig publiceren burgemeester en wethouders een stukje op www.nunspeet.nl over hun werkzaamheden en takenpakket.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is een woord dat momenteel vaak wordt gebruikt. Tja, het is een vreemd woord. ‘Bio’ betekent leven, ‘diversiteit’ betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we bijvoorbeeld niet alleen meeuwen hebben, maar ook mussen. Niet alleen gras, maar ook zand.

Variatie

Variatie is erg belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Omdat er verschillende soorten zijn, blijft de natuur in evenwicht. Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien denkt. Door biodiversiteit is er landbouw, om maar eens wat te noemen. Meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen voort uit de natuur. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Al deze natuurlijke hulpbronnen zorgen ervoor dat we kunnen bestaan.

Flora en fauna

Biodiversiteit omvat alle soorten planten en dieren die er zijn. Er zijn ongeveer 2 miljoen soorten bekend, waarvan er in Nederland zo’n 40.000 soorten voorkomen. Maar er is nog heel veel niet ontdekt, dus er zijn vast veel meer soorten dan wij nu weten. Een gevarieerde natuur is sterk en veerkrachtig. Helaas staat die variëteit van de verschillende soorten onder druk.

Biodiversiteit een handje helpen

Het lijkt soms een wat ver van je bed show, want wat kun je nou doen om de stikstofdepositie of de uitlaatgassen (die de biodiversiteit onder druk zetten) omlaag te brengen. Aan de andere kant is het ook zo dat het altijd bij jezelf begint. Dus ook bij ons als gemeente. Wat doen wij om de biodiversiteit te versterken.

Bloemen en beestjes

We nemen dit nu op in ons groenbeleidsplan, dat dit najaar aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Daarin wordt voorgesteld om ecologisch bermbeheer toe te passen, maar ook vaker en meer bloemenmengsels te  zaaien om ervoor te zorgen dat het bloemrijk is en er veel kruidenontwikkeling is. Dit is allemaal weer goed voor de bijen, vlinders en andere insecten.

Waar?

Er zijn een aantal plekken in onze gemeente die dit nu al laten zien. Bijvoorbeeld de Rondweg De Kolk. Langs de Rondweg is een bloemenmengsel gezaaid van tweejarige bloemen. Het ziet er prachtig uit. Je ziet niets anders dan bijen, vlinders, etc. rondvliegen. Ik telde zomaar tientallen vlinders. Ook de retentiegebieden in Molenbeek en de Kolk en de Schapendrift zijn ingezaaid met bloemenmengsel. Bij de Killenbeekweg (gebied Bloemenkampen) begint zich ‘natuurlijk’ al heel wat moois te ontwikkelen met bijvoorbeeld Koekoeksbloemen en zeldzame kruiden.

Nog meer?

De gemeente Nunspeet doet ook mee met operatie Steenbreek, waarin wordt gestimuleerd om tuinen te vergroenen. Dit is goed voor de waterberging, maar ook voor de biodiversiteit.

Als inwoner kun je zelf ook wat doen, bijvoorbeeld wilde bloemenmengsel strooien op plekjes in de tuin. Zo’n bloemenmengsel zorgt vaak voor een explosie aan bloemen, welke weer heel veel insecten aantrekken. Ik vind het zelf heerlijk om ook te experimenteren met het opkweken van bloemen. Van de week heb ik nog een zakje Margrieten – gewoon omdat ze zo mooi zijn – gezaaid in een paar potten. Als het goed gaat, deel ik daar graag een paar foto’s van op mijn Insta en Twitter.

Ook mooie foto’s delen? Laat het zien via #biodivnunspeet en @gem_nunspeet. Dit kunnen foto’s zijn van mooie plekken in onze gemeente – er zijn vast onontdekte plekjes – maar natuurlijk ook foto’s van je eigen tuin of balkon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen