Museum viert 5-jarig bestaan met een boekuitgave en receptie

Foto: Noord-Veluws Museum

Op 1 november aanstaande is het precies vijf jaar geleden dat het Noord-Veluws Museum werd geopend voor het publiek.

Museum begrip geworden

Inmiddels is het Noord-Veluws Museum in Nunspeet een begrip in museumland en wordt het museum geroemd voor de fraaie exposities. De professionaliteit en kwaliteit van het aanbod, de goede sfeer, de gastvrije ontvangst en het mooie gebouw. En dan ook nog een bezoekersrecord aan het eind van dit jaar met meer dan 30.000 bezoekers.

Receptie voor genodigden

Programma

  • Welkomstwoord door Erik Stotijn, directeur Noord-Veluws Museum
  • Aan het woord: John Berends, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, tevens uitreiking van het eerste exemplaar aan de commissaris van de nieuwe jubileumuitgave ‘Nunspeet schildersdorp’, uitgegeven bij WBooks – Zwolle
  • Cees Wittekoek, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Noord-Veluws Museum, tevens uitreiking van het vriendencadeau, het bronzen beeld, ‘Schaapherder met hond’ van de Nederlandse beeldhouwer Charles van Wijk (1875-1917) aan museumdirecteur Erik Stotijn en conservator Margot Jongedijk
  • Muzikale verrassing.

Boek Nunspeet Schildersdorp

Nunspeet Schildersdorp laat in meer dan tweehonderd bijzondere schilderijen de schoonheid van het dorp en omgeving als kunstenaarskolonie zien. Op zoek naar het ongerepte platteland in en rond schildersdorp Nunspeet. Het eerste exemplaar van het boek wordt bij de jubileumtentoonstelling van het Noord-Veluws Museum uitgereikt. Daarna zal het voor €22,95 per stuk te verkrijgen zijn. In het boek staan schilderijen met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en Zuiderzee. Groter kon het aanbod van schildersthema’s niet zijn.

Kunstenaarsgebied

Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarskolonie. Vanaf 1880 streken hier vele kunstschilders neer. ‘Was het niet dat ik met Voerman afgesproken had een schilderij met beesten te maken, dan was ik allang hiervandaan en zat [ik] in Nunspeet,’ schreef kunstschilder Willem Tholen in 1885. Geheel in lijn met de rond 1900 heersende opvattingen zochten kunstenaars naar de puurheid van het landleven en de ongerepte natuur. Door de aanleg van een spoorlijn was vanaf 1863 de bereikbaarheid van Nunspeet verzekerd. De eerste generatie schilders in Nunspeet, met namen als Herman van der Weele, Arthur Briët, Jan van Vuuren, Marie Wandscheer en Willy Martens, zorgden voor een rijke nabloei van de Haagse School. Na de Eerste Wereldoorlog vestigde een tweede generatie kunstenaars zich in Nunspeet: Jos Lussenburg, Ben Viegers, Frans Huysmans en Chris ten Bruggen Kate.

Vrije Academie Nunspeet

De aanwezigheid van zoveel beeldend kunstenaars had als neveneffect de oprichting in 1968 van een nog altijd intensief bezochte Vrije Academie Nunspeet. In 2014 werd direct aan deze academie het Noord-Veluws Museum gebouwd, waar de kunstwerken te zien zijn van de kunstenaars die op de noordelijke Veluwe een inspirerende omgeving vonden.

Reacties

Cookieinstellingen