Vaak gaat de historie en naamgeving van een stuk grond ver terug

Foto: Pixabay

Vaak hebben gebieden, straten, speelpleinen of wijken in de volksmond een andere naam.

Verf, melk en Korea

Toen ik laatst naar De Brake fietste, kwam het ineens bij mij op. Waar nu de Veluvine staat, was vroeger het zogenaamde ‘gifveldje’ bijvoorbeeld.

Het gifveldje was een stuk braakliggend terrein, waar vroeger een oude verffabriek stond. De geruchten deden de ronde dat er nog veel verfstoffen in de grond zaten; vandaar de naam het gifveldje. En hoewel ik er menig hut heb gebouwd met vriendjes van de lagere school, zijn wij nooit een potje verf tegengekomen. Iets verderop in mijn fietstocht stuitte ik op het ‘VVM-veldje’. Ook daar heb ik menig keer tegen een voetbal getrapt en met vriendjes gespeeld. VVM is de benaming van de oude melkfabriek en daardoor heeft het speelveld een mooie bijnaam gekregen.

Aangekomen bij De Brake raakte ik met iemand in gesprek en hij vertelde over zijn wijk ‘Korea’. Een bijnaam voor de wijk Nunspeet-West, in de volksmond gebouwd voor militairen tijdens de Korea-oorlog. De gemeente Nunspeet had vroeger namelijk een legerbasis, de generaal Winkelmankazerne.

Deel de geschiedenis

Bij thuiskomst vertelde ik mijn vriendin over het gesprek met een bekende uit Korea. Zij dacht dat in eerste instantie dat ik een Koreaanse vriend bedoelde. En als niet-Nunspeetse is het soms wel even wennen aan onze lokale gewoonten en gebruiken. Heeft u ook mooie verhalen voor plekken in Elspeet, Hulshorst, Nunspeet of Vierhouten? Schroom niet om het met elkaar te delen, want de bijnamen dragen vaak bij aan een stukje geschiedenis van onze gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen