Nieuwe expositie in de Rabozaal Noord-Veluws Museum 16 november 2019 t/m 9 februari 2020

Foto: Noord-Veluws Museum

Andries van der Beek (Oldebroek 1925-2018) was tot vorig jaar de nestor onder de Veluwse kunstenaars.

Lang actief

Hij was decennia lang actief als beeldend kunstenaar en bouwde in zijn leven een divers en constant vernieuwend oeuvre op. Daarnaast runde hij sinds 1982 Galerie De Zonnewagen, dat zowel regionale als landelijke bekendheid genoot. Van der Beek was betrokken bij meerdere kunstenaarscollectieven op de Veluwe, zoals het Zwolse Palet. Hij werkte en exposeerde ook samen met de schilders van de Nunspeetse Schilderskring: Jos Lussenburg, Jaap Hiddink en Chris ten Bruggen Kate.

Opleiding in Arnhem

Van der Beek combineerde na de voltooiing van zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunst in Arnhem zijn werkzaamheden in het onderwijs met zijn kunstenaarschap. Hoewel hij zich voornamelijk heeft toegelegd op olieverfschilderijen en aquarellen, maakte hij ook tekeningen, (wand)objecten, grafiek en illustraties. De presentatie in het Noord-Veluws Museum omvat zestien schilderijen uit verschillende periodes in zijn kunstenaarsbestaan.

Landschappen en verhalende schilderijen

In de jaren zeventig maakte hij bekende series in sobere kleuren waarin de knotwilg zijn onderwerp vormde. In het begin van de jaren negentig ontwikkelen zijn landschappen zich meer tot uitgebalanceerde, kleurrijke en verstilde landschappen. Niet alleen de Veluwe en de IJsselstreek kregen ruimschoots zijn aandacht, ook speciale werkreizen leidden tot fraaie en monumentale schilderijen over onder meer Afrika, Azië en Europa.

Nieuwe expositie

Van der Beek ontwikkelde een geheel eigen visie op het landschap en gaf daarmee een eigen inbreng aan de al eeuwenoude landschapsschildertraditie. De kunstenaar liet zich ook leiden door verhalen uit de westerse Klassieke Oudheid, de Bijbel en zelfs opera’s. In deze verhalende schilderijen is veel van zijn liefde voor architectuur terug te vinden.

 

Reacties