Lezing van auteur van Pictura Veluvensis op donderdagavond in Nunspeets Museum

Foto: ©Maximaal Sales

Andere musea hebben ook wel eens overwogen om een tentoonstelling uit het verre verleden te herhalen, maar het Noord-Veluws Museum durfde de uitdaging echt aan.

Avontuurlijke tocht

Een cultuurhistorisch onderzoeker werd op pad gestuurd met een catalogus uit 1913.  Harry Tijssen vertelt op 21 november over zijn avontuurlijke tocht en laat daarna in het museum zijn ontdekkingen zien. Het is de Nunspeetse schilder Edzard Koning die de vereniging Pictura Veluvensis uit Renkum zover krijgt om voor het eerst buiten haar eigen plaats te exposeren. Koning is er zelf lid van, maar zijn Renkumse collega Barend Ferwerda helpt hem enorm.

100 schilderijen met de trein

Begin juli 1913 is het een drukte van belang op het station Nunspeet als 100 schilderijen aan uit alle delen van het land aankomen. Pictura Veluvensis is weliswaar een vereniging van Veluwse schilders,  maar de leden sluiten zich niet op in eigen kring. Zij vragen ieder jaar kunstenaars uit het hele land om mee te doen met de zomertentoonstelling. Dit keer zenden 52 schilders één of meer werken in.

De lagere school aan de Laan als expositieruimte

Edzard Koning weet het Nunspeetse gemeentebestuur zover te krijgen dat het gebouw van de openbare lagere school aan de Laan in de zomer 2,5 week ter beschikking wordt gesteld als expositieruimte. De drie lokalen worden met jute bespannen en Nunspeetse kunstschilders die het gebouw goed kennen, helpen bij de inrichting. Ruim 100 jaar later kan de expositie wordne herhaald in het Noord-Veluws Museum.

1913, een bijzonder jaar

Bij het noemen van het jaartal 1913 gaan de gedachten gemakkelijk uit naar de Eerste Wereldoorlog die in 1914 uitbreekt. Maar Nederland is daar nog helemaal niet mee bezig, optimisme voert de boventoon. In de kunst buitelen traditionele en nieuwe stromingen over elkaar heen.  Niet alleen in de schilderkunst, maar ook in de mode,  in de fotografie, in de architectuur, in de beeldhouwkunst.

Strijd in de kunstenaarsverenigingen

Tijdens de tentoonstelling in Nunspeet in 1913 is te merken dat kunstenaars qua stijl van elkaar gaan verschillen. Sommigen werken nog traditioneel, anderen zijn al aan het experimenteren met kleuren en met het aanbrengen van de verf. E.R.D. Schaap bijvoorbeeld exposeert met een modern schilderij terwijl hij net in de schildervereniging Sint Lucas in Amsterdam als aanvoerder van de conservatieve partij “de bruinen” de strijd gewonnen heeft van de modernistische partij “de blauwen”.

De avontuurlijke zoektocht naar schilderijen

Honderd schilderijen terug vinden is geen sinecure. Sinds 1913 hebben twee wereldoorlogen plaats gevonden, ateliers zijn vernietigd door oorlogsvuur of inundatie. Stijlen van schilderen zijn meerdere keren gewijzigd en kunstwerken weggegooid. Sommige schilders zijn in de vergetelheid geraakt. De onderzoeker van het Noord-Veluws Museum is er in geslaagd om toch veel kunstenaars te traceren. Wat hij beleefd heeft tijdens deze zoektocht, legt hij uit in een lezing. In een rondleiding laat hij zien welke werken uit  1913 of van nog oudere datum terug gevonden zijn.

Meer info

Plaats: Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet

Tijd: Donderdag 21 november 2019 van 20:00 uur – 22:00 uur (incl. pauze) Inloop: vanaf 19:30 uur

Prijs: € 7,50 incl. toegang museum en 1x koffie/thee, Vrienden van het museum € 5,00.

Kaartverkoop/Reserveringen: via de kassa van het Noord-Veluws Museum 0341-250560 of [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen