Mooiste schilderijen van de Veluwe is de titel van de lezing op 20 januari

Foto: Xeno Münninghoff/Noord-Veluws Museum

Lezing op 20 januari 2020 om 20.00 uur in het Noord-Veluws Museum over de schilderkunst van kunstenaars die actief waren in kunstvereniging Pictura Veluvensis.

Twee kenners

De lezing wordt gegeven door twee kenners van de kunstenaars op de Veluwe, Dick van Veelen en Ulbe Anema, beiden verbonden aan Museum Veluwezoom in de gemeente Renkum. Dat kunstschilders graag naar de Veluwe komen is niet zo verwonderlijk. Het is Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied en bestaat uit heel verschillende landschappen: heidevelden, stuifzanden, bossen, akkers, beekdalen en in het zuiden en oosten liggen de rivieren de Rijn en de IJssel. Halverwege de 19e eeuw vormden o.a. Johannes Warnardus Bilders, Paul Gabriël, Anton Mauve, Willem Roelofs en de gebroeders Maris al de eerste Nederlandse kunstenaarskolonie in Oosterbeek. Zij waren de voorlopers van de later zo vermaard geworden Haagse School.

Renkum en Nunspeet

Rond 1900 zijn Renkum en Nunspeet bloeiende kunstenaarsdorpen. In Renkum wordt in 1902 zelfs een kunstenaarsvereniging opgericht: Pictura Veluvensis. Kunstschilders Théophile de Bock en Barend Ferwerda waren de drijvende krachten achter de kunstvereniging. Tot de schilders van Pictura Veluvensis behoren onder anderen Charles Dankmeijer, Hendrikus van Ingen, Cornelis Kuypers en Xeno Münninghoff. Ook een aantal kunstenaars uit Nunspeet waren lid van Pictura Veluvensis, zoals Jan van Vuuren, Edzard Koning en Stans Balwé. Hun fraaie schilderijen van landschappen geven een prachtig zicht op de Veluwe van zo’n 100 jaar geleden.

Samenwerking en jubilarissen

De lezing wordt gegeven in het kader van de samenwerking tussen de twee jubilerende musea, het Noord-Veluws Museum (5 jaar) en Museum Veluwezoom (25 jaar), die gezamenlijk de tentoonstelling ‘Pictura Veluvensis. Het Veluwse landschap in beeld’ hebben georganiseerd.

Meer info

Waar en wanneer en hoe aan te melden:

Plaats: Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet

Tijd: Maandag 20 januari 2020 om 20:00 uur, inloop: vanaf 19:30 uur

Prijs: € 9,50 inclusief toegang museum en 1x koffie/thee, Vrienden van het museum € 5,00.

Kaartverkoop/Reserveringen: via de kassa van het Noord-Veluws Museum 0341-250560 of [email protected]

Reacties