Papier ophalen in Nunspeet zal nog steeds kunnen dankzij overgangsregeling

Foto: Pixabay

Burgemeester en wethouder van Nunspeet hebben een overgangsregeling ingesteld voor de inzameling van oud papier. De overgangsregeling is incidenteel en geldt voor het jaar 2020. Dat is goed nieuws voor scholen, vrijwilligersorganisaties en verenigingen.

Gemeentebelang: “Beslissing kwam te abrupt”

Mede naar aanleiding van de vragen van Gemeentebelang heeft ook de ChristenUnie in de commissievergadering van 9 januari dit aangekaart en voorbeelden genoemd van diverse organisaties en scholen die inzamelpunten hebben opgezet. Raadslid Corrie Jansen van Gemeentebelang:” Het bericht dat de subsidie regeling per 1 januari 2020 zou gaan stoppen kwam erg laat zodat de organisaties hier niet op konden anticiperen. Verschillende organisaties en veel goede doelen zouden een belangrijke bron van financiën kwijt raken. Het stoppen betekent ook dat bij hoogbouw, waar geen papier containers zijn, het papier bij het restafval gaat komen. Hierbij hebben we het over tonnen papier. Daarom hebben wij meteen vragen aan het college gesteld of er een overgangsregeling zou kunnen komen om het gat in diverse begrotingen minder diep te laten worden en er minder oud papier bij het restafval zal komen.”

ChristenUnie: “Onder de indruk van inzet vrijwilligers”

Gemeenteraadslid Jennifer Elskamp van ChristenUnie: “We hebben verschillende organisaties en scholen gesproken en zijn onder de indruk geraakt van de inzet van vrijwilligers en de goede doelen die gesteund worden met de opbrengst van oud papier. We zijn blij dat het college de organisaties en scholen tegemoet komt met een overgangsregeling. Dat geeft betrokkenen de tijd om na te denken over de toekomstige financiering van de goede doelen.”

Kosten hoger dan opbrengsten

Diverse organisaties en instellingen die nu het oud papier inzamelen kregen eind 2019 de mededeling dat de oud papierinzameling zou stoppen, omdat de kosten hiervan hoger zijn dan de opbrengsten. De oorzaak van de geringe opbrengst is het volledig instorten van de papiermarkt.

Overgangsmaatregel oud papierinzameling

Om het wegvallen van de ‘oud papierinkomsten’ voor deze verenigingen en instellingen voor dit jaar (2020) te verzachten hebben B&W besloten hen voor het jaar 2020 te compenseren tot een garantieprijs van netto € 25,00 per ton, en organisaties die het oud papier ophalen bij appartementencomplexen tot € 30,00 per ton.

Keuze oud papier ophalen

Alle 9 organisaties die papier inzamelden zullen over de overgangsregeling worden geïnformeerd. De vraag is wel of de regeling de pijn echt verzacht en of een overgangsregeling wel voldoende stimulans is om de vrijwilligers te motiveren. Het is aan hen zelf of ze er al dan niet gebruik van willen maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen