Weblog van wethouder Marije Storteboom op Nunspeet.nl

Foto: Pixabay

De maatregelen zijn verlengd tot 28 april. Ik denk dat velen van ons dit al zagen aankomen, want het coronavirus is heel heftig. Maar toch schrik je ervan. Mensen om je heen worden ziek, overlijden soms zelfs. Dus we moeten doorzetten. Maar je beseft ook dat je je ouders al die tijd niet gaat zien, je oma die al eenzaam is nog eenzamer wordt en de kinderen nog vijf weken thuisonderwijs krijgen. Voor heel veel mensen zijn deze maatregelen wel een uitdaging. Thuiswerken combineren met kinderen, alleen zijn, zo min mogelijk naar buiten. Allemaal heel anders dan we gewend zijn. Maar het geeft ook mooie kanten. Het is fijn als je je buren kunt helpen met verse kippensoep en boodschappen. Samen met je kinderen meer tijd doorbrengen. Een beer voor je raam plaatsen voor de berenspeurtocht. Het zijn de kleine dingen die het soms kunnen doen. Deze periode moeten we het met elkaar doen.

Zoveel mogelijk thuisblijven

Zoveel mogelijk thuisblijven is de oproep. Veel mensen denken dan vast: ‘ik bestel het wel bij de grote blauwe man’. Dan hoef ik er niet uit, maar een boodschap doen in je eigen dorp is nu belangrijker dan ooit. En belangrijk is dat juist nu, als je gezond bent, je een boodschap haalt in je eigen dorp. Onze ondernemers hebben het moeilijk, hun omzetten kelderen enorm. Terwijl bijvoorbeeld het winkelcentrum van Nunspeet al jarenlang op 1 staat met de minste leegstand hopen we nu dat de winkels overeind kunnen blijven. Dat kan alleen maar als we dat samen doen. Ik hoorde iemand zeggen: ‘dit keer heb ik het cadeautje toch maar in eigen dorp gekocht’. Erg belangrijk voor onze ondernemers. Als je niet ziek bent, alleen winkelt en de 1,5 meter afstand in acht neemt, is iedereen welkom. Ik vind het gaaf om te zien dat de winkels in het centrum ook allemaal de maatregelen op hun eigen manier vertalen. Mandjes die worden schoongemaakt en uitgereikt. Plastic schermen bij de kassa’s. Looproutes in de winkels (hoewel ik die soms nog wel wat verwarrend vind). Zo doen alle winkels hun best om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Toerisme

Dat iedereen thuis moet blijven, betekent ook wat voor onze toeristische ondernemers. Gisteravond riep zelfs de minister-president de Nederlanders op om ook met Pasen en de meivakantie er niet op uit te gaan naar de camping. Dat is een oproep die wij ondersteunen. Omdat het belangrijk is dat we nu samenwerken aan de bestrijding van corona. Dit zal ook in mei nog nodig zijn. Dit doen we voor onze gezondheid. Maar het heeft heftige impact op onze recreatiebranche. Net als bijvoorbeeld de horecabranche merken ze direct de impact van deze maatregelen. De overheid heeft heel veel maatregelen afgekondigd om alle bedrijven te ondersteunen. Binnen de ingerichte werkgroep economie zullen we ook de gevolgen die deze maatregelen hebben op onze ondernemers blijven volgen. Gelukkig weten de ondernemers ons ook te vinden.

Zorg voor elkaar

Zo staan we nu, volgende week en verder in de toekomst als bestuur, gemeente, inwoners en ondernemers naast elkaar.

Zorg voor elkaar: alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen