Vlak voor het paasweekend een brief van burgemeester Breunis van de Weerd aan de inwoners van onze gemeente

Foto: Nunspeet.nl

Beste mensen,

Wanneer ik door het dorp loop zie ik het ontluikend groen. Zonnestralen die de bloemen in knop verwarmen. Maar ik zie ook schaduwen. Ik zie littekens in onze samenleving waar het coronavirus zo hard heeft toegeslagen. Ik proef zorgen en angst. Maar ik proef ook de wil om er samen door heen te komen.

De zorgen blijven. RIVM-baas Jaap van Dissel hoorde ik  noemen dat er in de verpleeghuizen in Nederland sprake is van 2000 besmettingen en bijna 300 overlijdens. Ook onze gemeente wordt hard getroffen. Per 7 april telden we ongeveer 40 overlijdens waarbij met redelijke zekerheid corona de doodsoorzaak is.  Meer dan de helft daarvan zien we in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daar zijn geen woorden voor. Wat een verdriet. In de tehuizen, in onze samenleving, in veel gezinnen en families.

Er is ook hoop. De maatregelen laten de eerste tekenen van een positief effect zien. Dat is goed nieuws. Maar de grootste valkuil is dat we nu gaan verslappen. Wanneer je zelf gezond bent, en ook de buren of een familielid of vrienden zijn dat, dan is het zo verleidelijk om toch even aan te gaan. Maar ik roep u op: DOE HET NIET, beperk de contacten met anderen tot het absoluut nodige. Ontmoeten we elkaar teveel, dan is alle inzet voor niets geweest. Daarom mijn dringende oproep, HOUD VOL! Samen komen we deze verschrikkelijke crisis te boven.

Ik ben onder de indruk van de wijze waarop iedereen op zijn of haar eigen wijze omgaat met de noodzakelijke maatregelen en de vervelende gevolgen daarvan. We zien om naar elkaar. We blijven met elkaar verbonden, slaan ons door deze crisis, en kijken reikhalzend uit naar de dag waarop het leven weer ‘normaal’ is. Dat we een arm om elkaar heen kunnen slaan. Dat we weer bij elkaar op bezoek kunnen.

De paasdagen staan voor de deur. Onze samenleving is heel divers. Iedereen geeft op z’n eigen manier een invulling aan deze dagen. Maar in onze verscheidenheid proef ik in onze samenleving ook eenheid. Eenheid in de zorgen en het verdriet om onze zieke plaatsgenoten, en de nabestaanden van onze overledenen. Eenheid in de wil om gezamenlijk deze crisis weer te boven te komen. Eenheid in het naleven van de maatregelen. Eenheid in het vol houden! Ook in het komende paasweekend.

Ik wens u allen – in welke omstandigheden u ook verkeert – met alle zorgen en het verdriet goede en gezegende paasdagen.

Uw burgemeester,

Breunis van de Weerd

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen