Voorzitterswissel bij “Nunspeet Energie”

Foto: Pixabay

Voorzitter van het eerste uur Philipine Vinke neemt binnenkort afscheid van de plaatselijke Energie coöperatie Nunspeet Energie.

Voorzitterswissel

Vinke doet dit met warme herinneringen aan het bestuur en de coöperatie. Ton Marechal gaat haar opvolgen. De leden gaan daarover beslissen tijdens de volgende Algemene Ledenvergadering. Deze is uitgesteld vanwege de Coronacrisis. Tot dan fungeert hij met volle instemming van de overige bestuursleden op interim basis.

Tijdelijk interim

Het bestuur van Nunspeet Energie heeft in haar online vergadering van 31 maart de wisseling van het voorzitterschap besproken en heeft in goed overleg besloten dat vanaf 1 april mevrouw Vinke terugtreedt als voorzitter. Vinke was oprichtend voorzitter. Al ver voor de officiële oprichting trad zij op als kwartiermaker voor de plaatselijke energie coöperatie. Vooral de steun die de coöperatie kreeg van de gemeente Nunspeet kreeg heeft zij als stimulerend ervaren. Vinke zegt daarover: “We konden in het gemeentehuis vergaderen en kregen een zeer deskundige externe adviseur tot onze beschikking. Ik ben vooral trots op de realisatie van het eerste collectieve zonnedak, het “Postcoderoosproject” op het dak van Veldhuizen Energie en de collectieve inkoop van zonnepanelen “Zon op Nunspeet” en ook de actie “Ontdek het Lek” een groot succes is geworden.”

Tot het najaar

De statutaire zittingstermijn van bestuursleden is drie jaar, vandaar dat Vinke nu als eerste aftreedt. Haar mede- oprichtende bestuursleden kunnen hun termijn verlengen en zo ontstaat er een gezond aantreedschema. Vinke had nog best door willen gaan maar het vrijwilligerswerk paste niet meer in haar leven omdat ze medeaandeelhouder is geworden van een IT –bedrijf. Het bestuur voorziet in de ontstane vacature door de tijdelijke benoeming van Ton Marechal als interim-voorzitter tot aan de Algemene Ledenvergadering, die vanwege de coronacrisis is verplaatst naar een nog nader te bepalen datum in het najaar.

Nunspeet Energie

Na enkele jaren van voorbereiding door een kleine groep enthousiaste vrijwilligers is Nunspeet Energie op 13 april 2017 formeel opgericht. De zoektocht naar een opvolgend voorzitter begon in 2019. Ton Marechal heeft al een aantal bestuursvergaderingen meegemaakt en heeft zich een goed beeld van de coöperatie kunnen vormen. Hoewel het bestuur het jammer vindt dat Vinke stopt, is het er van overtuigd met Marechal een adequate invulling van het voorzitterschap te hebben gevonden. Voorlopig gaat het om een tijdelijke benoeming die door de leden moet worden bekrachtigd op de ALV. Het bestuur wil graag haar grote waardering uitspreken voor al het werk en de inspirerende rol die Vinke heeft vervuld, in acht nemend dat zij als vrijwilliger haar beperkte vrije tijd ruim ter beschikking heeft gesteld voor de ontwikkeling van de coöperatie en haar projecten.

Stap verder

Marechal gaat de Energie coöperatie naar het volgende stadium brengen. We zijn gesprekspartner voor ondernemers die daken van hun bedrijfspand ter beschikking willen voor grootschalige zonneprojecten, wij participeren in de RES (Regionale Energie Strategie Noord Veluwe), participeren in TVW ( Transi9e Visie Warmte ) en hebben regelmatig overleg met collega Energie coöperaties op de Noord Veluwe. Daarnaast hebben diverse burgers gebruik gemaakt van de kennis en ervaring die de coöperatie bezit en hebben veel burgers deelgenomen aan acties die de coöperatie op het gebied van de energietransitie heeft georganiseerd ( “Zon op Nunspeet en Ontdek het Lek”).

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen