Luchtkwaliteit laat in veel woningen te wensen over

Foto: Feenstra

Onlangs werden de resultaten van een onderzoek naar luchtkwaliteit in woningen gepubliceerd. Bewoners zien relatie tussen ventileren en corona. De nieuwe coronabesmettingen vinden overal plaats. De aangescherpte coronaregels met opnieuw de nadruk op thuiswerken, maakt dat een gezond binnenklimaat in deze tijden van thuiswerken (en -leren) extra belangrijk is. De meeste mensen zeggen thuis altijd te ventileren.

Even wat feiten over luchtkwaliteit

70% van de bewoners ventileert thuis altijd. Daarbij geeft meer dan de helft de voorkeur aan natuurlijke ventilatie (ramen open). 57% denkt dat slechte ventilatie in huis verspreiding van het coronavirus in de hand werkt. Mensen ventileren daarom meer (17%). Ventilatie in woningen is belangrijk voor de gezondheid. Bijna de helft van de bewoners maakt het ventilatiesysteem – roosters en kanalen – (bijna) nooit schoon. Zo blijkt uit onderzoek van installatiebedrijf Feenstra. Niet alleen het wegzuigen van ‘oude’ lucht is belangrijk, maar ook de aanvoer van verse lucht via een schoon systeem. Onderzoek naar het effect van ventilatie op verspreiding van het coronavirus is nog steeds in volle gang, maar het mantra blijft: ventileren, ventileren, ventileren.

Ventileren, ventileren, ventileren

Directeur Adriaan Pietersma van Feenstra: “In meer dan een miljoen woningen in Nederland is de luchtkwaliteit ronduit ongezond. Als bedrijf houden we de ontwikkelingen en aanbevelingen omtrent ventilatie en corona uiteraard nauwlettend in de gaten. Maar ventileren is altijd belangrijk, nu meer dan ooit. We zijn de komende tijd weer veel meer thuis dan na de afbouw van de coronamaatregelen in het begin van de zomer. Vaak met het hele gezin, dus de aanvoer van verse zuurstofrijke lucht en afvoer van zuurstofarme lucht dient de gehele dag door te gebeuren. Na enige tijd daalt de luchtkwaliteit in een woning. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk om frisse, zuurstofrijke lucht de woning in te laten, en vervuilde, zuurstofarme lucht af te voeren. Als dat niet gebeurt ontstaan er vochtproblemen en schimmelvorming. Schimmel is slecht voor de gezondheid; afhankelijk van het soort schimmel kunnen schimmels zelfs een gevaar voor de gezondheid vormen. Dus weer of geen weer: ventileren is noodzakelijk.”

Schoonmaken

Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het belang van ventilatie, maakt 49% van de respondenten van het bewonersonderzoek het ventilatiesysteem – roosters en kanalen – (bijna) nooit schoon. Ook ventilatieroosters moeten goed schoongehouden worden – anders komt er met de verse lucht van buiten fijnstof en vuil van binnen én van buiten mee naar binnen. Mechanische ventilatiesystemen moeten minstens 1 keer in de twee jaar gereinigd worden. Bij een warmte-terugwin-installatie moeten bovendien de luchtfilters minstens elk halfjaar vervangen worden. Bij een warmte-terugwin-installatie is natuurlijke ventilatie in principe niet nodig.

Vijf tips voor een goede ventilatiehygiëne

Zorg dat de ventilatiesystemen in uw woning schoon zijn:

  1. Maak ventilatieroosters minstens 1 keer in de maand schoon.
  2. Bij een warmte-terugwin-installatie elk half jaar de filters vervangen.
  3. Bij mechanische ventilatie minstens om de twee jaar de motor en de afzuigventielen laten controleren en reinigen.
  4. Een keer in de vier tot zes jaar de ventilatiekanalen laten schoonmaken.
  5. Ventilatieknop met drie standen: zet de knop op 2 als u thuis bent, en op 3 tijdens het koken en douchen. Heeft uw ventilatiesysteem twee standen: zet de knop standaard op 1 en bij koken/douchen op 2.

Zorg altijd voor verse luchtaanvoer, zet ook dagelijks de ramen en deuren even open, óók in de winter. Bij een warmte-terugwinsysteem hoeft dit in principe niet, maar het mag natuurlijk wel.

Bij tropische hitte: zorg dat ook overdag voldoende frisse, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd. Om de woning ’s avonds wat extra af te laten koelen én frisse lucht binnen te laten, kunt u in de avonduren een ventilator voor het raam zetten. Zo brengt u de koele en verse buitenlucht wat sneller de woning in.

Check of u voldoende ventilatiepunten heeft in de woning, in ieder geval in de keuken, badkamer en wc. Vooral doe-het-zelvers vergeten bij het aanpassen van keuken, badkamer en wc rekening te houden met het openhouden of aanleggen van ventilatiekanalen.

En ter geruststelling voor de mensen die in een appartementengebouw wonen: elke woning heeft een eigen ventilatieschacht, u krijgt dus niet de afgevoerde lucht van de buren in uw woning.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties

Cookieinstellingen