Zonne-energie op daken in de gemeente Nunspeet heeft voorkeur boven windenergie volgens SGP

Foto: Pixabay

Vanuit de Regionale Energie Strategie is de gemeente verplicht een heel programma af te werken over het duurzaam opwekken van energie. Locaties van windmolens zijn daarbij een belangrijk aspect.

Duurzame energie belangrijk

De SGP-fractie is in de algemene beschouwingen op de gemeentebegroting duidelijk: het plaatsen van windmolens op de Veluwe is onwenselijk. Fractievoorzitter Harm Jan Polinder: “Het opwekken van duurzame energie vinden we belangrijk. We willen oog hebben voor duurzaamheid. Maar wij zullen niet meewerken aan  plannen om windmolens te plaatsen in onze natuur of dichtbij een bebouwde kom. Moderne windmolens zijn tot wel tien keer hoger dan de pijp van de melkfabriek in Nunspeet, dat is pure horizonvervuiling. Locaties die we nu voorbij zien komen zoals in Elspeet zijn voor ons onbespreekbaar. We moeten zuinig zijn op ons erfgoed en datgene wat onze gemeente zo mooi maakt: prachtige natuur.”

Zonne-energie als alternatief

Volgens de SGP-fractie zijn er genoeg alternatieven. “Als er persé windmolens moeten komen dan willen we die uitsluitend langs de A28 hebben. De juiste infrastructuur is daarvoor langs de snelweg al aanwezig. Maar door Natura-2000 wetgeving is dat niet mogelijk. Vanuit de Natura-2000 wetgeving moeten we voor de volle honderd procent kunnen uitsluiten dat een bepaalde beschermde vogelsoort zich nooit tegen de wieken van een windmolen te pletter zal vliegen. En dat kunnen we niet, daarom dat we aan de A28 geen windmolens mogen plaatsen. Alternatieven die dan voorgesteld worden zijn locaties in het open buitengebied van Hulshorst of middenin de natuur in Elspeet. Daar passen wij voor. Daar werken we niet aan mee.”

Belangrijk

Duurzame energie is voor de SGP-fractie een belangrijk punt. “We willen maximaal inzetten op zonne-energie. Niet op kostbare landbouwgrond, wel op daken. In onze gemeente is er nog heel veel onbenut dakoppervlak. We zien volop kansen om daar nog veel meer gebruik van te maken.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen