Krijn Polinder verloor z’n vrouw aan corona

Foto: Gemeente Nunspeet

Krijn Polinder (72) is weduwnaar en heeft acht kinderen en 26 kleinkinderen. Zowel zijn vrouw als zijn jongste dochter kreeg corona. De gewezen veehouder heeft afgelopen jaar bijna traumatische momenten beleefd, maar ondanks dat heeft hij zich gedragen gevoeld. “En ik denk mijn vrouw en kinderen ook.”

“Op 28 januari bracht ik mijn vrouw naar Seewende in Nunspeet. Vijf jaar daarvoor had ze de diagnose Alzheimer gekregen. De boerderij werd verkocht zodat ik dichter bij mijn vrouw kon wonen en kon mantelzorgen. Zes weken later werd ze ziek. Hoge koorts, inzinkingen, dan viel ze weer weg – we hebben twee keer gedacht: nu is het over. Maar ze klom steeds weer op. We mochten elkaar alleen vanachter het raam zien en spreken. Soms zongen we versjes. Je werd er niet goed van dat je niet bij haar mocht. Lichamelijk ging ze harder achteruit dan geestelijk. Dat moet haar gefrustreerd hebben; ze was de kloek van ons gezin. Ook in Seewende had ze steun aan God. Als ze het nodig had, stak ze haar handen gevouwen in de lucht. Ook de verzorging bad met haar. Maar ze had het feilloos door als er een regel werd overgeslagen!

Samen zijn we op 11 maart nog naar de kerk geweest. Het was Biddag. In Seewende werden vele ouderen ziek en er stierven later ongeveer 10 van hen. Negen dagen later werd mijn vrouw heel erg ziek. Ze knapte wel op, maar werd niet meer de oude. Eind augustus stierf ze aan de gevolgen van een longontsteking.

Een week na het ziek worden van mijn vrouw, werd onze jongste dochter ziek. Zij is gehandicapt en woont in een woonvorm op Halfweg, Vierhouten. Ze ging direct met een groep van acht bewoners in isolatie. Ze bleef maar positief testen. Uiteindelijk mocht ze terug naar de groep. Gelukkig heeft ze er niets aan overgehouden.

De uitvaartdienst van mijn vrouw konden we gelukkig met zijn allen en omringd door vele dierbaren in de kerk houden. Ik hoop dat we corona achter ons kunnen laten. Dit went nooit. Allemaal ervaren we de beperkingen en achteraf zullen we hier nog lang trammelant van hebben.

Hoe ik me staande heb weten te houden? Ik heb leren inzien dat alles betrekkelijk is. En we hebben ongelooflijk veel steun gehad van de mensen om ons heen. Daarnaast heb ik kracht gekregen van God, ik kan het niet verklaren. Er is iemand die hierboven staat. Dat biedt me houvast.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen