Schade door vuurwerk 

Foto: Pixabay

Bij de afgelopen jaarwisseling is men – ondanks het vuurwerkverbod – toch flink knallend van 2020 naar 2021 overgegaan. Op de site nunspeet.nieuws.nl kon men zelfs lezen, dat de jaarwisseling in de vier woonkernen van Nunspeet “… rustig en zonder incidenten … “ is verlopen. Echter de aangerichte schade is aanzienlijk te noemen.

Op 21 december gaf de site van RTV Nunspeet aan wat er toe was gestaan met de jaarwisseling. Men begon sterk met de opmerking dat Carbidschieten en vuur stoken tradities zijn die horen bij de jaarwisseling. Echter de gemeente Nunspeet gaf aan dat we misschien dit jaar maar een keertje moeten overslaan.

Zo wie zo waren de vreugdevuren verboden en dat men liever geen carbidschieten en vuurtonnen moest ‘uitvoeren’. Indien men het toch zou doen, dan liever volgens de Coronamaatregelen: “ … niet meer dan 2 mensen, zonder alcohol en op voldoende afstand … “

In datzelfde artikel was geen woord, geen letter te vinden, zelfs geen verwijzing naar het landelijke verbod op het vuurwerkverbod. En juist daar heeft het toch weer om gedraaid in de nacht van oud op nieuw.

Ook in Nunspeet is – ondanks het algehele vuurwerkverbod – flink wat vuurwerk afgestoken en er wordt zelfs gesproken over vuurwerk dat niet in Nederland verkocht of gebruikt mag worden.

Het toch afgestoken vuurwerk heeft nogal wat schade opgeleverd, sterker nog,  meer dan een jaar daarvoor. Was de schade in de nacht van 2019 op 2020 nog een kleine 8000 euro, dit jaar was het zelfs ruim 35.000 euro; meer dan vier keer zoveel en dat met een verbod.

Het zogenaamde illegale vuurwerk heeft vooral schade aangericht aan 14 afvalbakken, 23 straatkolken, 34 verkeersborden, een lichtmast, een informatiepaneel, een bushokje en noem maar op.

In het artikel ‘Is vuurwerkverbod wel nodig’ aangeboden aan nijkerk.nieuws.nl wordt de vraag gesteld of dat een verbod op vuurwerk voor elk jaar wel een juiste oplossing is. Een verbod op vuurwerk zal alleen maar meer ‘illegaal vuurwerk’ op de markt gaan brengen.

Uit het artikel “ … Misschien is het beter als er meer toezicht komt, maar vooral meer uitleg over ‘hoe om te gaan met vuurwerk’ moet gaan komen. Uitleg wat de gevaren zijn van het onzorgvuldig omgaan met vuurwerk … “

Een compleet verbod op vuurwerk zal de problemen met het afsteken van het vuurwerk alleen maar groter maken.

KhamakarPress

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen