Chris Stoffer en Roelof Bisschop leggen bezoeken in Nunspeet af 

Foto: ©SGP Nunspeet

Afgelopen vrijdag heeft tweede Kamerlid Chris Stoffer een aantal bezoeken afgelegd binnen de gemeente Nunspeet.

Station Nunspeet

De campagnedag begon bij het station in Nunspeet. Elspeter Chris Stoffer kent deze plek uiteraard goed: “Ik reis regelmatig met de trein naar de Tweede Kamer. Mooi om ondanks corona juist hier de dag te beginnen en het gesprek met kiezers aan te gaan.” Vervolgens stonden een aantal bezoeken op de planning in het kader van duurzaamheid. “Bij de locatie Kijktuinen heeft wethouder Groothuis de plannen toegelicht over de komst van woningen en het zonnepanelenveld.” Daarna kreeg het bezoek een vervolg bij manege ‘De Bullen Enk’ in Hulshorst. “Hier zijn samen met de gemeente plannen gevormd om een nieuw dak te realiseren. Financiering hiervan is mogelijk  dankzij de opbrengst van de zonnepanelen. De verkregen energie draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Letterlijk win-win.”

Duurzaamheid

Chris Stoffer is namens de SGP woordvoerder duurzaamheid in de tweede Kamer. Wethouder Groothuis legt uit waarom hij Stoffer graag bijpraat over dit thema: “Vanuit Den Haag wordt ons van alles opgelegd, waaronder stevige duurzaamheidsdoelstellingen. Als verantwoordelijk wethouder wil ik die opdrachten graag zo serieus mogelijk nemen. Maar dankzij strenge natuurwetgeving is het vrijwel onmogelijk om binnen onze gemeente grootschalig duurzame energie op te wekken.” Fractievoorzitter Harm Jan Polinder vult aan: “We zijn als fractie geen voorstander van windmolens in het open weidegebied. We willen alleen meewerken aan windmolens langs de A28. Uitsluitend op locaties waar windmolens geen hinder veroorzaken qua zicht en geluid. Uitgerekend die locaties worden door natuurwetgeving uitgesloten omdat we niet 100% kunnen voorkomen dat een wespendief of een andere beschermde vogel ooit een keer tegen een windmolen aanvliegt.”

Frustratie

Ook in Den Haag is er frustratie over doorgeschoten regelgeving op dit gebied. Chris Stoffer: “Ik begrijp de frustratie van wethouder Groothuis en de lokale SGP-fractie heel goed. Als SGP-fractie in de tweede Kamer willen we nuchter omgaan met het energievraagstuk. En tegelijk willen we wel onze verantwoordelijkheid nemen en doen wat nodig is. Tijdens dit werkbezoek is mij gebleken dat er meer balans nodig is tussen duurzaamheid en natuurbescherming. Daar ga ik mij de komende tijd in de tweede Kamer graag hard voor maken.” Chris Stoffer staat tweede op de SGP-kandidatenlijst voor de verkiezingen op 17 maart.

Bisschop bezoekt boerenbedrijven in Nunspeet

Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) is in gesprek gegaan met een aantal boeren uit Nunspeet en omgeving. Hij bracht in het kader van de tweede Kamerverkiezingen een bezoek aan de gemeente Nunspeet. Het gesprek met een aantal boeren vond plaats in de stal van Biologisch Melkveebedrijf Westerink aan de Elburgerweg. Daarna werd een bezoek gebracht aan Melkveebedrijf van Norel aan de Mezenbergweg in Doornspijk.

Stikstof en verdienen

Belangrijke gespreksonderwerpen waren de stikstofproblematiek en het verdienvermogen van boeren. Roelof Bisschop: “Het aantal partijen wat zich in de tweede Kamer opstelt als onvoorwaardelijke partner voor onze agrariërs wordt steeds kleiner. Als SGP willen we deze rol blijven vervullen, we moeten niet onderschatten hoe belangrijk de agrarische sector voor ons land is. Juist de afgelopen jaren heeft Den Haag geen goede beurt gemaakt bij onze boeren. De SGP wil zich ook de komende vier jaar weer volop inzetten om de boerenbelangen te verdedigen.”

Pijnpunten

Tijdens het gesprek kwamen ook pijnpunten naar voren. “Niet door elke agrariër in onze achterban wordt onze opstelling in de stikstofwet begrepen. Dat snap ik heel goed. Ook voor ons was dat een hele lastige afweging. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om vóór de wet te stemmen mits we een aantal toezeggingen kregen die in het belang van onze boeren waren. Zonder onze instemming zouden deze toezeggingen weer uit de wet gehaald worden. We hebben er daarom voor gekozen om de wet toch te steunen. De komende maanden gaan we ons inzetten om slechte elementen uit de stikstofwet te verbeteren.

Ook het verdienvermogen kreeg aandacht tijdens het gesprek. “Het is voor boerenbedrijven steeds lastiger om overeind te blijven. De veranderende wet- en regelgeving vanuit Den Haag is daarbij een belangrijke factor. Wat ons betreft is het tijd dat Den Haag stopt met het tegenwerken van de agrarische sector en een stabiele partner wordt voor onze boeren. Ik wil daar de komende vier jaar graag weer een steentje aan bijdragen. Het is tijd voor de boer!” Een videoweergave van het bezoek aan beide bedrijven is vanaf dinsdag 9 maart te zien via nunspeet.sgp.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen