Digitaal is de column van wethouder Mark van de Bunte deze week

Foto: Pixabay

19 maart 2021 
Mede door de coronapandemie staan wij voornamelijk digitaal in verbinding met elkaar. Vergaderingen zijn online, we bellen (FaceTime/Skype) met opa & oma en doen pubquizzen vanachter een computer. Het is technisch allemaal mogelijk, maar het blijft gewoonweg onwenselijk. Er zijn terechte zorgen over het gemis aan sociaal contact, het (verantwoord) ontvangen van klanten en de maatschappelijk impact van het ‘thuis binnen zitten’.

Het was daarom ook extra bijzonder de Tweede Kamerverkiezingen van dichtbij mee te maken. Waar normaal gesproken het advies is thuis te blijven, werd iedereen opgeroepen naar het stembureau te komen. Op het stembureau waren wij goed voorbereid om iedereen coronaproof te laten deelnemen aan de verkiezingen. Toch is anno 2021 ons stemproces wellicht nog wel ouder dan de beginselen van de democratie.

Met meerdere papieren valt de oproep en de stempas bij de stemgerechtigden op de mat. Vervolgens mag men de stempas fysiek inleveren in ruil voor een (groot) stembiljet en (gedesinfecteerd) rood potlood. Na het invullen van de keuze in het stemhokje gaan de biljetten in een afgesloten stembus. De stembureauleden mogen de stembus na sluiting openmaken, waarna de stembiljetten handmatig eerst allemaal weer worden opengevouwen.Vervolgens worden de stembiljetten een voor een gecontroleerd op geldigheid. Is het een geldige stem (1 vakje goed ingekleurd), een blanco stem of een ongeldige stem (meerdere vakjes ingekleurd of verkeerd ingevuld). Daarna worden de stemmen ook een-voor-een doorgelopen door de telstraat en op volgorde gelegd van kieslijst. Eén stapeltje voor de lijsttrekkers en één stapeltje voor de overige kandidaten per partij. En dan wordt daadwerkelijk geteld.

Met dertig partijen en meer dan duizend stemmen op ‘ons’ stembureau was het een hele klus. Gelukkig bleek alles te kloppen (evenveel stempassen ingenomen als uitgebrachte stemmen). Toch was het nachtwerk voordat wij alles verzegeld op het gemeentehuis afleverden. Een ongekende situatie en wat mij betreft moeten wij elkaar snel (en verantwoord) weer fysiek kunnen ontmoeten en moet het stemmen voortaan maar digitaal.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen