Leefbaarheid is de titel van de weblog van wethouder Mark van de Bunte

Foto: Google Street View

2 april 2021

Het Kulturhus in Elspeet is al tijden onderwerp van gesprek. Het gebouw staat nu voor de helft leeg en er gebeuren weinig tot geen activiteiten. De huidige eigenaar heeft geen behoefte aan een actieve rol en vanwege het maatschappelijk belang wil de gemeente iets doen. Het Kulturhus is namelijk sinds jaar en dag de huisvesting van onder andere de bibliotheek en de fanfare. En door meer partijen te huisvesten en activiteiten te ondernemen ontstaat er hopelijk weer nieuwe energie.

Het doel is van het Kulturhus een dorpshuis voor alle Elspeters te maken. Er zijn onder meer kansen voor para-commerciële horeca door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een buitenschoolse opvang. Stichting Dorpshuis Elspeet (SDE) heeft meerdere potentiele huurders warm gemaakt voor het Kulturhus en wil graag de exploitatie (het beheer) gaan draaien. In samenspraak met verschillende partijen is daarom gewerkt aan een toekomstbestendig en breed gedragen plan.

Onderdeel van de samenwerking is het in overleg met Oranjehof (zorg- en welzijnsinstantie) uitvoeren van wijk-ontmoetingscentrum activiteiten. Er moet een vrije inloop ontstaan en het centraal gelegen Kulturhus heeft de ruimte verschillende activiteiten te organiseren. In goed overleg hebben we elkaar gevonden, omdat we een nog mooiere samenleving in Elspeet als doel hebben. Met respect voor elkaars achtergrond opent het Kulturhus straks haar deuren voor iedereen. Ter peiling leggen wij daarom aan de commissieleden voor het Kulturhus door de gemeente te laten aankopen. De gemeente draagt als eigenaar het beheer over aan SDE voor de eerste drie jaar. Gezamenlijk evalueren we de gang van zaken en activiteiten de komende tijd. Na drie jaar krijgt SDE de kans het Kulturhus volledig over te nemen en eigenstandig te draaien. En in de opstart investeert de gemeente (budgetneutraal) in de leefbaarheid van Elspeet, met een toegankelijk Kulturhus.

Wellicht vraagt u zich af wat het Kulturhus bijzonder maakt. Het is een dieper liggende vraag naar de verschillen tussen mensen. Daarom hebben wij vooral gezocht naar overeenkomsten in plaats van tegenstellingen. Voor Elspeet is het een boeiend en constructief samenwerkingsproces. We hebben in overleg met alle betrokkenen toegewerkt naar sociale samenhang. Het Kulturhus moet daarom een plek zijn waar Elspeters uit alle geledingen elkaar kunnen ontmoeten en beter leren kennen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen