Geen zorgwoningen bij Kijktuinen column van Henny Kreeft

Foto: Google Street Maps

Elke dag kom je weer achter nieuwe zaken, ik ook. Ik geef het eerlijk toe. En deze week kwam ik er achter dat een Frans zorgconcern in Nederland werkzaam is of bezig is haar plaats hier te vinden. Nu ben ik nooit tegen enige zorgorganisatie, hoe meer, hoe liever. Maar ik stond wel even te kijken. 

Eerst maar eens zoeken naar de naam Orpea. En wat blijkt? In 2018 bleek een artikel te vinden te zijn op de site Zorgvisie en daar stond toch dit te lezen. De Franse zorgaanbieder Orpea kondigde toen aan een meerderheidsbelang in de Nederlandse zorgorganisatie Dagelijks Leven te verwerven. Door de samenwerking wilde Orpea voet aan de grond krijgen in de Nederlandse zorgsector. Zo, weer een beetje kennis bijgebracht.

Kijktuinen Nunspeet

Nu blijkt dus dat in het project van zorgwoningen op het gebied van de voormalige Kijktuinen dit bedrijf Orpea was betrokken. En de nadruk ligt dus op het woord ‘was’. Het blijkt nl dat het Franse bedrijf op 31 maart heeft laten weten zich terug te trekken uit het project. En hierbij zou dus Orpea een link hebben gehad met Woonzorgnet.

Volgens de vastgoed- en facilitair manager van Woonzorgnet, de heer Rutger Kegels, is er geen overeenstemming gekomen tussen de gemeente Nunspeet, Orpea en Woonzorgnet. En die overeenstemming had moeten komen over de prijs en de aankoop van de grond.

Dat betekent dus dat er op het terrein geen zorgwoningen gaan komen, maar achttien starters- en / of seniorenwoningen. Punt, zegt de gemeente.

Maar het is wel vervelend voor de cliënten van Woonzorgnet. Het had zoiets moois moeten zijn voor de bewoners en medewerkers van Woonzorgnet om naar een nieuwe woonomgeving te kunnen gaan.

Het pand aan de Gerard Vethlaan schijnt niet meer zo modern te zijn, en dat is nog zwak uitgedrukt. Volgens de manager wachten 26 cliënten al een flinke tijd op een nieuwe woonlocatie. Door het eerste plan voor de Kijktuinen was daar alle hoop op gevestigd. Dit plan gaat dus niet door.

Voor de bewoners en medewerkers een flinke teleurstelling. Echter de heer Kegels blijft positief. Men schijnt overtuigd te zijn dat er een alternatieve, geschikte locatie gevonden gaat worden.

Woonzorgnet, locatie Het Kodal biedt ondersteuning bij wonen, relaties, werken en zinvolle dagbesteding. Op het nieuwe terrein had de cliënt een eigen woning of appartement gekregen met gemeenschappelijke voorzieningen. Denk hierbij aan een woonkamer, keuken of werkplaats. Dit had een flinke vooruitgang moeten worden ten opzichte van de Gerard Vethlaan. Helaas gaat dat dus nu even niet door !

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen