Aanpak lachgas in zes gemeenten is de titel van de column van Henny Kreeft

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Per 1 juli is in de gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek het gebruik en handel in lachgas verboden.

Lachgasverbod

De gemeenten lopen vooruit op een eventueel te komen landelijk besluit. Als zo’n besluit er gaat komen, dan zal dat ergens in het voorjaar 2022 kunnen gaan worden. Minimaal een jaar later dan de geplande datum van 1 januari 2021. De burgemeesters van de zes gemeenten hebben aangegeven dat het besluit te lang op zich laat wachten. Terecht. Dit besluit had landelijk allang ingevoerd moeten zijn.

Een jaar geleden, 12 juni 2020, gaven staatssecretaris Blokhuis (VWS) en minister Grapperhaus (J&V) aan – middels het voorstel voor het Lachgasverbod – dat aan lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen een einde komt voor consumenten. December 2019 was al sprake van dat het zou gaan gebeuren.
Het kabinet had al eind 2019 aangekondigd lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen. Op dat moment zou recreatief gebruik van lachgas worden verboden.De opstelling van het kabinet is gekomen na aanleiding van een risicobeoordeling, waaruit bleek dat recreatief gebruik van lachgas schade zou opleveren.

Internetconsultatie

Vanaf de datum 12 juni 2020 startte de internetconsultatie, waardoor een ieder zijn op- en aanmerkingen kon maken op het Lachgasverbod. Maar meteen wordt aangegeven dat de ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas van het verbod zijn uitgezonderd. Denk hierbij aan de zorg, technische industrie en horeca.

Van de consultatie is nog niet zoveel bekend. De vraag is wat daar op binnen is gekomen. De andere vraag gaat meer over het feit waarom het zo lang moet duren. Mogelijk dat het een juridische kwestie gaat worden. De overheid heeft namelijk aangegeven dat er amper eigenlijke toepassingen zijn van lachgas voor consumenten.

Het gaat daarbij om het woordje amper. De consument mag wel lachgas ampullen kopen en bezitten als het doel is om slagroom mee op te kloppen. De verkoop heeft een leeftijdsgrens van 18. Tevens een maximale hoeveelheid van 1 verpakking van 10 canisters. Tevens moet men in de winkel duidelijk maken dat het voor de voedselbereiding is.

Op zich een terechte toevoeging, maar een verschrikkelijke zwakke regel als die zo in het Lachgasverbod komt te staan. Iedereen zegt dan toch dat het gebruik voor slagroom is. Bewijs maar eens dat het niet zo zou zijn. Nadat de consultatie is afgerond en het Lachgasverbod of – besluit ingaat, gaat lachgas (distikstofmonoxide) op de lijst II van de Opiumwet. Ondertussen kan de burgemeester nu al de stof verbieden via een APV.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen