Unieke test: woningen met lage energie-aansluiting

Foto: ©SGP Nunspeet

Het Nunspeetse college is bereid om een pilot te starten met woningen die een lage energie-aansluiting krijgen.

Woningbouwplan Kijktuinen

Dit moet gebeuren in het woningbouwplan op de locatie van de voormalige Kijktuinen. Dat heeft het college aangegeven in een antwoordbrief naar aanleiding van vragen hierover vanuit de SGP-fractie. Fractievoorzitter Harm Jan Polinder diende in juli vragen in om het college zover te krijgen: “We zijn verheugd dat het college deze stap wil zetten. We komen steeds meer tot het inzicht dat we niet eindeloos elektriciteit moeten rondpompen. Het is veel effectiever en duurzamer om binnen de erfgrens energie op te wekken, op te slaan en te verbruiken.”

Bezoek aan 10-ampère villa

Aanleiding voor de vragen vormde het recente bezoek van de fractie aan de 10-ampere woning op Molenbeek. Deze woning is recent gerealiseerd vanuit particulier initiatief. “Het laat zien dat het mogelijk is om met een hele beperkte energie-aansluiting een huis te realiseren wat alle benodigde comfort biedt. Die woning verbruikt vrijwel geen energie van het net, maar regelt de energievoorziening zelf. De reguliere woningen in de wijk hebben vaak een 75-ampere aansluiting. Die doen een veel groter beroep op het elektriciteitsnet met de maandlasten die daarbij horen. Gasloos zou duurzaam moeten zijn, maar is het in veel gevallen nog niet, mede vanwege de hoge elektriciteitskosten.” Een zeer lage energie-aansluiting zorgt ervoor dat het net minder overbelast wordt (één van de grote risico’s van de huidige elektrificatie) en dat gasloos werkelijk duurzaam wordt (op eigen terrein energie opwekken, opslaan en verbruiken). Dit i.p.v. de gasloze woningen op Molenbeek die soms wel tot 200/300 euro per maand aan elektriciteit verbruiken.

Test van de grond

De SGP-fractie heeft het college daarom gevraagd om lagere energie-aansluitingen te realiseren in de nieuwe woonwijk op de locatie van de voormalige Kijktuinen. “Het college heeft nu gereageerd dat zij bereid zijn op deze locatie een pilot te starten met woningen die een lagere aansluiting krijgen. Dat zien wij als een eerste stap. Als dit succesvol blijkt  is de volgende stap wat ons betreft dat we ook bij particuliere woningbouwinitiatieven een lagere energie-aansluiting gaan stimuleren. Wij zien dit als een belangrijke bouwsteen voor een duurzame toekomst!”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen