Ouders praten mee over jeugdhulp Noord-Veluwe

Foto: Pixabay

Eind maart organiseerden de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten twee informatie- en inspraakavonden om de inzichten van belanghebbenden te verzamelen. De visie op de inkoop van jeugdhulp in de regio stond op de agenda. Wethouder Gert Jan van Noort (Harderwijk) en wethouder Gert van den Berg (Nunspeet) luisterden aandachtig mee.

Samenwerkende gemeenten

De gemeenten in de regio werken al enkele jaren samen om jeugdhulporganisaties en instellingen te contracteren. In 2018 worden er nieuwe contracten gesloten met de aanbieders. De samenwerkende gemeenten maken nu een visie op hoe deze jeugdhulp eruit moet zien. En daar komen de inzichten van ouders en andere belanghebbenden goed van pas. De discussie op de avonden leverde veel informatie op:

Jeugdhulp helder en bereikbaar voor ouders

De informatie over de beschikbare jeugdhulp moet helder en bereikbaar zijn voor zowel ouder als jongere. Ook moet deze informatie makkelijk toegankelijk zijn. De professionals weten wat het aanbod is en kunnen jeugdigen en hun ouders goed adviseren.

Netwerk voor de jeugdige

De jeugdige staat centraal in een zorgtraject. Maar het is ook belangrijk om het netwerk van het kind of jongere te betrekken. Niet alleen professionele hulp, maar ook ouders en het sociale netwerk hebben een belangrijke rol in de hulpverlening. Een verandering in gedrag ga je samen aan.

Organisaties moeten samenwerken

Samenwerking tussen verschillende organisaties is belangrijk. Van scholen tot specialistische zorg: iedereen werkt in het belang van de jeugdige. Afspraken tussen deze partijen is noodzakelijk zodat de partijen elkaar weten te vinden en de jeugdigen dichtbij geholpen kunnen worden. Zeker als de jongere 18 jaar wordt: de overgang van jeugdhulp naar volwassenen zorg is vaak groot.

De informatie uit deze avonden nemen de samenwerkende gemeenten mee in de verdere vormgeving van het inkooptraject jeugdhulp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen