Zonnepark Bovenweg zorgt voor maatschappelijke onrust

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De SGP-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend over de mogelijke komst van een zonnepark aan de Bovenweg in Nunspeet.

Zonnepark Bovenweg

De vragen werden ingediend door SGP-raadsleden Harm Jan en Gerrit Polinder. Laatstgenoemde legt graag uit waarom hij deze plannen zo snel mogelijk van tafel wil hebben: “Als SGP-fractie zijn we tegen zonneparken op vruchtbare landbouwgrond. Het zonnepark is nu gepland op één van de weinige stukjes open weidegebied in Nunspeet. Het is niet te verkroppen dat er zonnepanelen komen te liggen op gronden die onze agrariërs momenteel zo hard nodig hebben.”

Instemmen met voorwaarden

De SGP-fractie heeft eerder ingestemd met een pilot van twee hectare. “Dat deden we met de nodige tegenzin. Maar oorspronkelijk lag er een plan voor zonneparken van tien hectare. Dat hebben we naar beneden gekregen tot één pilot van twee hectare, mits het zou voldoen aan heel veel voorwaarden. Het plan wat nu voorligt aan de Bovenweg voldoet daar absoluut niet aan. We hebben bijvoorbeeld als voorwaarde gesteld dat er voldoende netcapaciteit moet zijn, die is er volgens de netbeheerder niet. Daarnaast moet er instemming zijn van de landschapsarchitect, ik kan me niet voorstellen dat die hiermee akkoord gaat.”

Meer pijnpunten

Naast genoemde voorwaarden zijn er nog meer pijnpunten voor het SGP-raadslid. “De agrariërs in het gebied maken zich grote zorgen. Temeer omdat de weilanden direct aangrenzend aan het beoogde pilotgebied door hen gebruikt worden. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat koeien last hebben van zwerfstroom, dit kan optreden in de directe nabijheid van een zonnepark. Koeien kunnen daardoor bijvoorbeeld heel veel stress ervaren. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat er ernstige schade kan ontstaan bij een storm of brand. Er zijn gevallen waarbij er glassplinters in de verre omgeving werden aangetroffen. De verzekering van de exploitant dekt dit maar tot een zeer beperkte diameter rondom het zonnepark. Daar kunnen de boeren dan voor opdraaien.” De SGP-fractie heeft middels schriftelijke vragen het college om een reactie gevraagd. Daarnaast heeft de fractie verzocht om de genoemde zorgpunten bij de beoordeling van de pilot mee te wegen.

De vragen

Geacht college,

Onlangs heeft de SGP-fractie bezorgde signalen ontvangen van inwoners van onder andere de Bovenweg over de mogelijke komst van een zonnepark aldaar. Dit zou een zonnepark worden in het kader van de zonneladder zoals die door de raad is vastgesteld, waarbij ruimte is geboden voor een pilot van 2 hectare, mits voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden.

De SGP-fractie heeft de locatie bezocht en heeft ernstige twijfels over de vraag of dit project voldoet aan de voorwaarden. We hebben begrepen dat het college inmiddels bekend is met de (mogelijke) aanvraag voor deze pilot op een locatie langs/bij de Bovenweg.

Als SGP-fractie hebben we de volgende vragen:

  1. Is er al een aanvraag voor deze pilot ingediend bij de gemeente? Zo ja, op welk moment wordt deze aanvraag beoordeeld?
  2. Op welke wijze en op welke termijn wordt dit project voorgelegd aan de landschapsarchitect?

Bij de agrariërs in het gebied leven grote zorgen over de mogelijke pilot. Temeer omdat de weilanden direct aangrenzend aan het beoogde pilotgebied door hen gebruikt wordt. Een aantal zorgpunten willen we vragen mee te nemen in de beoordeling:

  1. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat koeien last hebben van zwerfstroom (zie bijvoorbeeld deze publicatie in het blad Melkveebedrijf. Dit kan optreden in de directe nabijheid van een zonnepark. Op welke wijze is het college bereid dergelijke onderzoeken en zorgpunten mee te wegen bij de beoordeling van de aanvraag?
  2. Op meerdere plekken in het land (zie bijv. deze link) is n.a.v. brand of storm ernstige schade ontstaan aan de directe omgeving, doordat zonnepanelen kapot gaan en er glassplinters in de verre omgeving worden aangetroffen. De verzekering van de exploitant dekt dit maar tot een zeer beperkte diameter rondom het zonnepark. De beoogde locatie aan de Bovenweg ligt zonder enige beschutting in het open weidegebied, wat bij een storm een extra risico op schade met zich meebrengt. Ziet het college de veiligheidsrisico’s hiervan (o.a. voor de agrariërs in dat gebied en hun vee)?

De exploitant zou een Amerikaans bedrijf zijn. Eventuele opbrengsten zullen grotendeels ten goede komen van dit bedrijf. Wat ons betreft strookt dat niet met de intentie van de gestelde voorwaarden in de zonneladder.

  1. Is het college het met ons eens dat het onwenselijk is dat een dergelijke buitenlandse investeerder betrokken is bij dit zonnepark?

In de zonneladder is het een voorwaarde dat de netbeheerder ‘groen licht’ geeft betreffende beschikbaarheid van het stroomnet voor de levering van de opgewekte energie. Voor het betreffende gebied geldt dat er een oranje beoordeling aan wordt gegeven. De netbeheerder meldt daarbij: “Er is in een oranje of rood gebied weinig tot geen ruimte beschikbaar op het elektriciteitsnet.”

  1. In onze optiek kan er geen sprake zijn van een pilot in ‘oranje gebied’. Op welke wijze gaat het college bovengenoemd uitgangspunt meewegen in de beoordeling van de aanvraag?

In de zonneladder is communicatie met de buurt een belangrijk punt. Uit gesprekken met omwonenden krijgen wij de indruk dat niet voldaan wordt aan dit punt. Uiteraard willen we geen conclusies trekken zonder ‘hoor & wederhoor’.

  1. Gezien bovenstaande willen we het college vragen de communicatieparagraaf in de aanvraag goed te beoordelen en te verifiëren. Op welke wijze gaat het college de communicatieparagraaf beoordelen?

Het mag helder zijn dat we als SGP-fractie geen voorstander zijn van zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond. Dat agrariërs in dit gebied juist behoefte hebben aan dergelijke gronden voor de instandhouding van hun bedrijf maakt het voor ons extra pijnlijk. Daarbij komt dat de beoogde zonnepanelen nu voorzien zijn voor een locatie middenin het mooiste weidegebied van de gemeente, één van de weinige open weidegebieden. We vinden het in de belangenafweging dan ook onverantwoord om dit op te offeren voor deze pilot.

  1. Graag horen we de visie van het college op onze bovenstaande zienswijze. Bent u het met ons eens dat dit een onwenselijke locatie is voor deze pilot?

Tot zover de inhoudelijke vragen op dit moment. Rest ons nog twee laatste procedurele vragen:

  1. Op welke termijn verwacht het college tot een oordeel over de aanvraag te komen en hoe wordt de commissie hierover geïnformeerd en/of geraadpleegd?
  2. Is het college bereid deze vragen op zo kort mogelijke termijn te beantwoorden in verband met de maatschappelijke onrust over de mogelijke komst van zonnepanelen op deze locatie?

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen