Gratis mezenkastjes en zaailingen voor meer biodiversiteit

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Op woensdag 15 februari 2023 om 13.30 uur deelt wethouder Wichert Stoffer samen met enkele collega’s houten nestkastjes en zaailingen uit op het marktplein in Nunspeet.

De wethouder deelt uit

De gemeente biedt de gratis kastjes aan in het kader van de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Om de biodiversiteit te bevorderen deelt de gemeente dit jaar ook zaailingen uit. Het doel van de actie is het stimuleren van inwoners om zelf (mezen)nestkastjes op te hangen en meer groen aan te brengen in eigen tuin of op eigen erf.

De gemeente draagt bij aan meer biodiversiteit in de openbare ruimte en de natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen. Daarnaast zet de gemeente in op bloem- en kruidenrijke wegbermen en gevarieerde beplanting in het openbaar groen. Denk hierbij aan het gebruik van natuurlijke bloembollen, vaste planten, bomen, heesters, bosplantsoen en het inzaaien van meerjarige bloemen- en bijenmengsels. Met de uitdeelactie kunnen inwoners zelf bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Voor de actie geldt: op = op.

Nestkastjes

Net als vorig jaar heeft de gemeente 150 houten kastjes laten maken door de 45-jarige Eddy Bronkhorst. Eddy heeft een verstandelijke beperking en houdt zich al jaren bezig met het maken van nestkastjes voor allerlei soorten vogels.

Jonge struikjes en boompjes

Om inwoners te stimuleren meer groen aan te brengen, zijn er dit jaar ook zaailingen te verkrijgen. Het gaat om jonge struikjes en boompjes (o.a. Wilg, Els, Appelbes en Hulst) van maximaal twee jaar oud. In samenwerking met Meer Bomen Nu deelt de gemeente drie struikjes/boompjes per persoon uit.

Meer tips

Naast nestkastjes en zaailingen zijn er meer mogelijkheden om de biodiversiteit te verbeteren in eigen tuin. Denk aan het planten van bloembollen, aanbrengen van kruiden en het plaatsen van insecten- en bijenhotels.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen