Zorgen en kritische vragen omtrent onderhoud en beheer van begraafplaats Elspeet

Foto: ©Google Street View

Ondanks recente verbeteringen op de begraafplaats in Elspeet, blijft er volgens Gerrald Bronkhorst van de SGP en Gerben Pluim van ChristenUnie ruimte voor verdere optimalisatie op het gebied van onderhoud en beheer.

Zorgen en kritische vragen

De fracties benadrukken met name de oudere delen van de begraafplaats, de communicatie met rechthebbenden, toegankelijkheid, uitstraling, en het onderhoud van oorlogsgraven. Een reeks schriftelijke vragen is ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, waarin zij aandringen op verbeteringen.

Communicatie over onderhoud en informatievoorziening

De rechthebbenden van graven worden momenteel via de vergunning geïnformeerd over hun rechten en plichten, maar dit bereikt hen niet altijd effectief. In tegenstelling tot andere plaatsen waar deze informatie op informatieborden staat, blijft dit op de begraafplaats in Elspeet een pijnpunt. De fracties vragen het college op welke manier zij de rechthebbenden beter kunnen informeren en of deze informatie op de informatieborden kan worden opgenomen.

Daarnaast wordt het gebrek aan duidelijke informatievoorziening via borden aangekaart, waarbij de huidige situatie van de borden onduidelijk is. Het college wordt gevraagd hoe zij van plan zijn dit probleem voor de lange termijn op te lossen. Ook wordt geïnformeerd of het college bereid is een plattegrond te plaatsen, zoals vereist door de Wet op de Lijkbezorging.

Verwaarloosd oud gedeelte en verplichtingen van het college

Het oudere gedeelte van de begraafplaats in Elspeet is sterk verwaarloosd omdat rechthebbenden de graven niet meer onderhouden. Het college wordt gevraagd welke mogelijkheden zij zien om rechthebbenden te wijzen op hun verplichtingen en hoe het college kan handelen wanneer rechthebbenden niet te traceren zijn of geen verantwoordelijkheid (wensen te) nemen.

Toegankelijkheid en uitstraling

Sommige delen van de begraafplaats, met name het oude gedeelte waar oorlogsslachtoffers begraven liggen, zijn slecht toegankelijk voor mensen met een rolstoel, rollator, of visuele beperkingen. Het college wordt gevraagd specifiek te kijken naar de toegankelijkheid en dit waar nodig te verbeteren. Daarnaast worden suggesties gedaan door een betrokken inwoner om de uitstraling te verbeteren, zoals het plaatsen van waterpunten, zitbankjes, en het inzetten van vrijwilligers, zoals in de gemeente Kampen.

Herbouwen van ‘Baarhuisje’

Een wens van betrokken inwoners is het herstel van het voormalige ‘baarhuisje’. Het college wordt gevraagd te onderzoeken of de initiatiefnemers toestemming kunnen krijgen voor de herbouw van dit belangrijke erfgoed, waar doden werden opgebaard.

In ere herstellen van oorlogsgraven

De oorlogsgraven op de begraafplaats zijn de laatste overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, maar ze zijn momenteel vervallen, overwoekerd, en slecht bereikbaar. Het college wordt opgeroepen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen en de benodigde middelen voor herstel inzichtelijk te maken.

De betrokken fracties benadrukken het belang van een respectvolle en goed onderhouden begraafplaats als laatste rustplaats voor alle inwoners van Elspeet. De reactie van het college wordt met belangstelling afgewacht.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen