Een onmisbare schakel in onze samenleving

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In een tijd waarin de uitdagingen van het leven onze vitaliteit, veerkracht en veiligheid op de proef stellen, biedt onze samenleving ondersteuning en een vangnet. Dit is niet alleen een belofte uit het raadsakkoord van Nunspeet; het is een realiteit die we dagelijks in onze gemeente zien, met name door de inzet van hulphonden.

De kracht van hulphonden

Hulphonden, of assistentiehonden, zijn al jaren een bekend fenomeen in Nederland. Ze worden ingezet om mensen met een medische verklaring te ondersteunen, zoals bij visuele beperkingen, waardoor deze mensen volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. De impact van deze honden strekt zich echter uit tot ver buiten deze traditionele rollen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de inzet van hulphonden bij psychiatrische aandoeningen zoals PTSS, autisme, epilepsie en diabetes. Een recent onderzoek door de Radboud Universiteit heeft zelfs een wetenschappelijke basis gelegd voor het inzetten van hulphonden bij PTSS, waarbij de conclusie luidt dat “het inzetten van een hulphond het leven van iemand met PTSS aanmerkelijk normaliseert.”

De uitdagingen van vergoeding

Ondanks de bewezen effecten en het brede scala aan toepassingen van hulphonden, is er nog steeds landelijk gesteggel over de financiering. De vraag “wie gaat dat betalen?” blijft onbeantwoord, waardoor de beschikbaarheid van deze essentiële ondersteuning afhangt van de woonplaats. In onze gemeente is er tot op heden geen vergoeding voor hulphonden bij een niet-medische verklaring, een situatie die vragen oproept over de toegankelijkheid en gelijkheid van zorg.

Naar een oplossing zoeken

Geconfronteerd met deze situatie, heeft raadslid Alice van de Steeg van de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan het college. Ze vraagt onder meer of het college erkent dat het inzetten van hulphonden een waardevolle bijdrage kan leveren aan het volwaardig meedoen van inwoners aan de samenleving, welke ruimte de huidige verordening biedt voor de vergoeding van hulphonden vanuit de WMO, en of het college bereid is om mogelijkheden voor vergoeding te onderzoeken en de resultaten terug te koppelen aan de raad.

Fundamenteel punt

Deze vragen onderstrepen een fundamenteel punt: de inzet van hulphonden gaat niet alleen over het bieden van hulp aan individuen; het gaat om het versterken van onze gemeenschap als geheel. Terwijl we uitkijken naar de reactie van het college, blijft de hoop bestaan dat er stappen worden gezet naar een inclusievere samenleving waarin iedereen, ongeacht hun uitdagingen, volwaardig kan deelnemen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen