SGP vraagt om belangenafweging over stoppersregeling veehouders

Steeds meer boeren komen in de knel door de toenemende regeldruk, de dreiging van verdere beperkende maatregelen en stikstofmaatregelen. Recent is de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) geopend, waarmee veehouders subsidies kunnen krijgen voor het beëindigen van locaties. Het ministerie van LNV suggereert dat deelnemers aan Lbv-plus ook andere regelingen kunnen benutten, maar juridische onzekerheid blijft bestaan.

Combineren niet mogelijk

De SGP-fractie in de gemeente Nunspeet heeft signalen ontvangen dat het combineren van regelingen niet mogelijk is voor veehouders binnen de gemeente Nunspeet. Aanleiding voor raadslid Marien Klein om schriftelijke vragen te stellen: “De stoppersregeling in combinatie met het beleid binnen de gemeente Nunspeet, bemoeilijkt het inschatten van de kansen op de stoppersregeling en de afweging over het voortzetten van veehouderijen. Voor de gemeente Nunspeet spelen volgens ons verschillende belangen, waaronder het behoud van het plattelandsleven, het voorkomen van verrommeling in het buitengebied en de stikstofruimte om te (blijven) ontwikkelen.”

Lange termijn

Het gebrek aan een langetermijnvisie voor de rol van boeren in de samenleving baart nog altijd zorgen, vooral omdat stoppersregelingen het beëindigen van activiteiten aantrekkelijk maken. Klein: “Vanaf het begin van de eerste stikstofmaatregelen, uiten we steun voor boeren en vragen we om perspectief. Nu staan we voor een lastig dilemma: hoe kunnen we standvastig blijven zonder star te worden, nu vanuit Den Haag de stoppersregelingen zo aantrekkelijk worden gemaakt. Boeren hebben zeker niet geïnvesteerd om te stoppen, maar ik begrijp dat een veehouder een rekensom maakt met de financieel aantrekkelijke stoppersregeling en het gebrek aan duidelijkheid vanuit Den Haag. Daarom vragen wij het college van B&W de belangen voor de gemeente Nunspeet in beeld te brengen. Zodat een politiek-bestuurlijke afweging kan worden gemaakt en we voor het gemeentelijk beleid helderheid kunnen verschaffen aan veehouders.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen