Tijdelijk gebruik van Grote Bunte door arbeidsmigranten mag doorgaan

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De rechtbank laat omgevingsvergunningen voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten en het realiseren van een woonzorgvoorziening voor dementerende ouderen op Landgoed De Grote Bunte in stand.

Tijdelijk gebruik door arbeidsmigranten mag doorgaan

Op Landgoed De Grote Bunte in Nunspeet wonen arbeidsmigranten. Dit mag niet volgens het bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders (het college) legaliseerde dit gebruik  door het verlenen van een omgevingsvergunning voor 3 jaar. Het gaat om tijdelijk gebruik in verband met de voorbereiding van een nieuwe definitieve bestemming van het landgoed. De buren van het landgoed tekenden beroep aan tegen de verleende vergunning, omdat zij overlast ondervinden.

Gemeente mocht vergunning voor tijdelijke huisvesting verlenen

De rechtbank oordeelt dat het college de omgevingsvergunning mocht verlenen. De voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden zijn volgens de rechtbank voldoende om onevenredige overlast te voorkomen. Wel schrapt de rechtbank 1 voorschrift, maar de omgevingsvergunning blijft verder in stand. Dat betekent dat de tijdelijke huisvesting van de arbeidsmigranten door kan blijven gaan. Als in de praktijk blijkt dat de voorschriften niet worden nageleefd, is het aan het college om daartegen handhavend op te treden.

Plannen voor woonzorgvoorziening ouderen mogen doorgaan

Het college verleende ook een omgevingsvergunning voor het realiseren van een woonzorgvoorziening voor (dementerende) ouderen. De buren tekenden ook tegen deze vergunning beroep aan, omdat het bouwplan ten koste gaat van hun uitzicht. Daarbij vrezen zij onder meer voor geluidsoverlast. De rechtbank oordeelt dat de gemeente de omgevingsvergunning kon verlenen, omdat er geen sprake is van een onevenredige inbreuk op het uitzicht en de privacy van de omwonenden.

Beschermde diersoorten

De buren brachten verder aan dat de gemeente deze vergunning niet kon verlenen, omdat het landgoedbos het woon- en leefgebied is van veel beschermde diersoorten. De rechtbank oordeelt dat de gemeente zich op basis van het natuuronderzoek op het standpunt kon stellen dat een aparte natuurvergunning niet nodig was. De rechtbank laat de omgevingsvergunning daarom in stand.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen