Veluwse fracties van CDA overhandigen wensenlijst aan Tweede Kamerlid

Foto: Google Street View

Alle CDA-fracties van de Veluwe zijn actief bezig geweest in de nieuwe discussies over de vliegroutes van Lelystad Airport.

Gezamenlijke Veluwse CDA-oproep

Met heel veel inzet is er een gezamenlijke oproep aan de CDA-fractie in de Tweede Kamer tot stand gekomen en aangeboden zodat de CDA-woordvoeder, Martijn van Helvert de wensen van de Veluwse CDA -fracties in zijn betoog en debat met de staatssecretaris kan meenemen. Dat debat wordt op 20 september a.s. gehouden in de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu.

Koos Meijer van CDA Nunspeet licht toe:

“Op 12 september jl. is er in het proces rondom Lelystad Airport een brief van de staatssecretaris aan de Kamer aangeboden en gepubliceerd. Vanuit de feiten uit die brief zijn wij als CDA Nunspeet direct met de andere Veluwse CDA-fracties in gesprek gegaan vanuit de overtuiging dat alleen gezamenlijkheid tot een duidelijk signaal leidt. Vanuit de vaak intense gesprekken en wetend dat het onderwerp geluidsoverlast en hinder vanwege van vliegbewegingen zeer gevoelig ligt is er besloten dat wij ons vooral op de nabij toekomst gaan richten, want daar valt echt resultaat te halen”.

De oproep zoomt in op de volgende punten:

  1. Alle Veluwse gemeenten werken met veel inzet aan het toeristisch product ‘De Veluwe op 1’. In het vigerende besluit van de staatssecretaris wordt de Veluwe grotendeels ontzien. Wij zien dat ‘ontzien’ als blijvend en pleiten ervoor dat de nu voorgenomen vliegroute zo mogelijk hoger dan 2700 m wordt gelegd.
  2. In het proces en ook in de brief van 12 september is er sprake van een herinrichting van het luchtruim. Zij ziet een realisatie daarvan eerst in 2023 als haalbaar. Wij doen een dringend beroep om sneller met een herziening te komen om zo doende de zo mogelijk hoger gelegen hogere routes minder belastend te laten zijn voor mens en omgeving op de Veluwe.
  3. In onze rol als volksvertegenwoordiger hebben wij de plicht om onze inwoners van de juiste informatie te voorzien, en op hun vragen correct antwoord te geven. Informatie is dus een belangrijk aspect en wij willen duidelijkheid over de afwegingscriteria inzake de toekomstige vliegroutes over onze regio.
  4. Niet duidelijk is of er ook een MER moet zijn voor (delen van) de aansluitroutes. Voor ons is er de noodzaak die wel te hebben.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen