Waterput Noorderheide zorgt voor waterloop in waterwerk van Beuningen

Foto: Wikimedia

Defensie heeft afgelopen week een waterput geslagen op de Noorderheide bij Vierhouten. De put zorgt er voor dat het herstelde waterwerk van van Beuningen uit 1930 weer in bedrijf kan worden genomen.

Diepe waterput

70 meter de grond in. Dat is de lengte aan buizen die nodig is om voldoende water te kunnen genereren. De vrijwilligers van werkgroep Noorderheide kijken toe hoe de manschappen de buizen achter elkaar de zandgrond in laten verdwijnen. De waterput is nodig om de watertoevoer in het goten en vijverstelsel te kunnen creëren. Net als de vele hutjes, bankjes en de opvallende piramides is dit een onderdeel van het harde werk dat de vrijwilligers hebben verzet.

Van Beuningen

Van Beuningen was werkzaam in de Rotterdamse haven en medeverantwoordelijk voor de eerste groei en grootte van de haven. Hij was een fervent verzamelaar van schilderijen en had een behoorlijke verzameling. Na de periode in zijn leven waarin hij werkte, is hij verhuisd naar Vierhouten. Hij liet hier een bouwwerk vol water bouwen. 15 betonnen vijvers die door 3,5 kilometer goot met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt bij elkaar voor een uniek waterwerk met de hoogteverschillen die in de laatste ijstijd zijn gecreëerd.

Hersteld

Toen van Beuningen overleed, raakte het waterwerk in verval. Het rijksmonument is onder handen genomen door de werkgroep Noorderheide. Het heeft de groep een flinke tijd gekost, maar het gehele waterwerk is opgeknapt. Het enige wat de vrijwilligers niet voor elkaar konden krijgen was het realiseren van een watertoevoer en dat is nu dankzij de 101ste Geniecompagnie uit Wezep geregeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen